Resolució
Q-01674/2014 Disconformitat amb la denegació de l'Ajuntament de Barcelona d'una petició d'accés a informació

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Participació ciutadana, política i règim electoral
Data d'inici 17/03/2014
Data de l'últim moviment 23/09/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Barcelona Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

En concret, el promotor de la queixa demanava una còpia desglossada del detall d'unes partides de l'Ajuntament i còpia de les factures i documents que acreditessin les despeses en les mateixes partides. 

L'Ajuntament va denegar-li l'accés perquè la informació que demanava no formava part de la corresponent al tràmit d'informació pública previ a l'aprovació del compte general. 

Certament, el tràmit d'exposició pública del compte general té la finalitat, el contingut, i la tramitació que determinen l'article 212.3 del Text refós de la Llei reguladora d'hisendes locals i l'Ordre EHA/4041/2004, del 23 de novembre, pel qual s'aprova la Instrucció del model normal de comptabilitat local. Per tant, la sol·licitud d'una documentació determinada que no forma part dels comptes exposats no es pot encabir en aquest tràmit i, per aquest motiu, tampoc ha de formar part de la informació exposada a la ciutadania. 

No obstant això, aquesta circumstància no hauria de comportar que es desestimés automàticament la petició d'informació, sinó que caldria valorar-la des de la perspectiva general del dret d'accés dels ciutadans a la informació pública. Cal tenir en compte també que la regulació del dret d'accés a la informació pública s'ha modificat amb les lleis estatal 19/2013 i catalana 19/2014 (aquesta darrera encara no ha entrat en vigor). Aquesta nova normativa conté una regulació molt més propera als estàndards dels països del nostre entorn i allunyada de la que conté l'article 37 de la Llei 30/1992. Cal tenir en compte, així mateix, que la redacció anterior d'aquest precepte ha estat substituïda per una altra que remet a la regulació continguda a la Llei 9/2013, pel que fa al dret d'accés dels ciutadans a la informació pública.

A aquest efecte, cal tenir en compte que, amb posterioritat a la resolució de recurs que va formular, el promotor de la queixa va presentar un nou escrit en què reiterava la seva petició d'accés a informació econòmica municipal, i al qual manifesta que no ha rebut resposta. Per tant, seria oportú valorar aquesta darrera sol·licitud i donar-hi resposta expressa, tenint en compte els paràmetres que fixa el marc normatiu actualment vigent en matèria d'accés dels ciutadans a la informació en poder de les administracions públiques. 

Per tant, el Síndic suggereix a l'Ajuntament que valori de nou la petició del promotor en el marc de la nova normativa sobre accés a la informació pública i, conseqüentment, resolgui facilitar-la o denegar-la, si escau, mitjançant resolució motivada i amb empara en els límits i els criteris d'interpretació ponderada establerts en aquelles normes.

Tramitació

Data Administració Tràmit

03/04/2014 Àrea de Presidència, Règim Interior, Seguretat i Mobilitat Sol·licitud d'informació a l'Administració
23/09/2014 Àrea de Presidència, Règim Interior, Seguretat i Mobilitat Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
24/11/2014 Ajuntament de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
16/02/2015 Ajuntament de Barcelona Resolució pendent d'acceptació
23/09/2015 Ajuntament de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació