Resolució
Q-01686/2014 Disconformitat amb la manca de modificació de l'import percebut per la prestació de renda mínima d'inserció després d'un canvi en la situació familiar

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 17/03/2014
Data de l'últim moviment 30/01/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució
Síndica Municipal de Greuges de Terrassa Pendent d'acceptació per l'administració

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el fet que no se li hagi modificat l'import que percebia en concepte de prestació de renda mínima d'inserció després que el seu espòs deixés de rebre una altra prestació.

Contingut

Segons informa el Departament d'Empresa i Ocupació, el juliol de 2013 els serveis socials de referència van tramitar la sol·licitud de modificació de la prestació que s'abonava a la promotora, i des del 17 d'abril de 2014 la promotora percep la quantia actualitzada, si bé resta pendent el pagament del diferencial corresponent a les mensualitats anteriors, des de la data d'efectes de la modificació, que no s'ha pogut fer encara per manca de disponibilitat de crèdit.

Així doncs, la proposta inicial de modificació es va fer el juliol de 2013. En la comunicació corresponent, els serveis socials exposaven que el marit de la promotora havia sol·licitat la prestació del programa de requalificació professionals Prepara. Segons la informació tramesa, no es va fer l'increment de la prestació de la promotora perquè l'òrgan gestor de la prestació va tenir coneixement que el seu marit era beneficiari de la prestació del programa Prepara. Això no obstant, de la documentació facilitada no es desprèn que comuniqués a la promotora aquesta valoració i la decisió de mantenir l'import. Tampoc es pot concloure que es verifiqués quina era la quantia que efectivament rebia el seu marit en concepte d'aquesta prestació, i, de fet, hi ha una discrepància sobre aquesta qüestió: El Departament ha considerat que rebia un import de 452,63 euros mensuals i, en canvi, en la comunicació dels serveis socials s'indica que rebia un import molt inferior, de 160 euros. Aquesta diferència resulta important, ja que pot determinar que correspongués un increment de la renda mínima d'inserció a partir d'una data anterior. 

De conformitat amb això, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que l'òrgan gestor de la prestació dugui a terme les actuacions oportunes per comprovar i determinar de manera exacta i fefaent la quantia que rebia el marit de la promotora en concepte de prestació del programa Prepara des del juliol fins a l'octubre de 2013. I que, si es comprova que rebia una quantia inferior a la que es va tenir en compte en la resolució emesa, es facin les modificacions oportunes pel que fa a la data d'efectes del nou import de la prestació de renda mínima d'inserció.

Finalment, el Síndic suggereix al Departament que adopti les mesures pertinents per fer el pagament de la quantia que es deu a la promotora de la queixa.

Tramitació

Data Administració Tràmit

02/04/2014 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Sol·licitud d'informació a l'Administració
19/05/2014 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
04/06/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
02/07/2014 Síndica Municipal de Greuges de Terrassa Comunicació a l'Ombudsman de la resolució pendent d'acceptació
02/07/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació
30/07/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
26/01/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
30/01/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Seguiment finalitzat