Resolució
Q-01689/2012 Disconformitat amb la desestimació d'una prestació de la renda mínima d'inserció

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 08/03/2012
Data de l'últim moviment 30/01/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la desestimació de la seva prestació de la renda mínima d'inserció (en endavant RMI).

Exposa que en data 16 de febrer de 2011 se li va desestimar la prestació per ?disposar la unitat familiar d'ingressos superiors a l'RMI i no reunir el requisit exigit en l'apartat e) de l'article 4.1 del Decret 339/2006, de 5 de setembre (DOGC)?.

En data 25 de març de 2011, la persona interessada va presentar recurs d'alçada contra la desestimació, però no consta que s'hagi resolt. Tot i així, de la informació de què es disposa es desprèn que en data 27 de febrer de 2012 la Direcció general d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònoma va resoldre ?proveir una prestació econòmica per import de 423,70 euros/mensuals a favor del sol·licitant, que s'abonarà amb efectes des de l'1 d'abril de 2011 fins al 31 de desembre de 2011, prestació subjecta al desenvolupament satisfactori del Pla individual de reinserció i que podrà ésser prorrogada per acord fonamentat exprés?. 

El promotor, però, explica que encara no ha rebut els endarreriments de l'import de les prestacions reconegudes en aquesta resolució de 27 de febrer de 2012.

Contingut

La Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom informa que el 18 de gener de 2012 es va dictar resolució mitjançant la qual es proveïa una prestació econòmica amb efectes des de l'1 d'abril de 2011, i es va iniciar la prestació, i que resten pendents d'abonar al promotor les mensualitats corresponents als mesos meritats des de la data d'efectes.

Per la seva banda, el Síndic recorda, en primer lloc, que convé que amb caràcter general s'expliciti en el text de les resolucions les dades concretes que s'han tingut en consideració per adoptar la decisió, amb la finalitat de complir amb el deure de motivació dels actes administratius i possibilitar que la persona interessada exerceixi amb garanties el seu dret de defensa davant d'una resolució amb la qual no està d'acord. Així, en aquest cas concret, caldria haver fet constar a quins ingressos es fa referència en la resolució.

En segon lloc, cal aclarir que en el moment en què la persona interessada va presentar la sol·licitud, la Llei 10/1997, de 3 de juliol, de la renda mínima d'inserció determinava que l'abonament de la prestació econòmica s'havia d'efectuar un cop acordada la concessió de la prestació, amb efecte des del primer dia del mes següent al de la data d'entrada de la sol·licitud al registre corresponent de la Generalitat o de la data en què s'hagi completat tota la documentació necessària per acreditar la concurrència dels requisits.

En tercer lloc, cal tenir present que en la resolució de 18 de gener de 2012, mitjançant la qual s'acorda aprovar la sol·licitud de prestació de la renda mínima d'inserció, es fa constar que l'article 105.2 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, recull que les administracions públiques poden rectificar en qualsevol moment, d'ofici o a instància de les persones interessades, els errors materials, de fet o aritmètics existents en els seus actes.

De tot això es desprèn, d'una banda, que en cas que inicialment s'hagués estimat la sol·licitud de la persona interessada, els efectes econòmics s'haurien fixat en data 1 de gener de 2011; i, d'altra banda, que la resolució de 18 de gener de 2012 corregeix l'error que es va produir en emetre la resolució de desestimació i que, per tant, tots els efectes que ha de produir la resolució correcta s'han de retrotraure a la data en què hauria tingut efectes en cas que no s'hagués produït l'error.

Finalment, pel que fa a la manca de pagament dels endarreriments que corresponen al promotor per manca de disponibilitat pressupostària, i atès el temps transcorregut des que se li va reconèixer aquest dret, el Síndic insisteix de nou que la demora en el pagament d'aquesta prestació afecta de forma molt negativa els drets de les persones, tenint en compte la naturalesa d'aquesta prestació. 

Per tant, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació, en primer lloc, que doni les ordres oportunes perquè es corregeixi la data d'efectes de la resolució emesa el 18 de gener de 2012 i es fixi com a tal l'1 de gener de 2011; en segon lloc, que s'abonin les mensualitats meritades des d'aquella data, i en tercer lloc, que adopti les mesures que consideri més oportunes perquè es pugui fer efectiu el pagament de les mensualitats que resten pendents d'abonar al promotor.

Tramitació

Data Administració Tràmit

23/04/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Sol·licitud d'informació a l'Administració
11/07/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/07/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
29/01/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
18/03/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
25/06/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
01/10/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació
18/11/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
06/02/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
10/06/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Irregularitat
11/06/2014 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Irregularitat
30/01/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Seguiment finalitzat