Resolució
Q-01693/2013 Disconformitat amb l'expulsió d'un infant de l'equip de futbol d'una entitat esportiva de Barcelona

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Educació en el lleure, oci i activitats esportives de l'infant
Data d'inici 05/03/2013
Data de l'últim moviment 24/02/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa exposa que el seu fill juga a futbol en una entitat esportiva de Barcelona i que el febrer de 2013, durant un partit, es va produir una forta discussió entre un membre de la junta directiva de l'entitat i els pares d'aquest infant.

Segons exposa, aquest conflicte va ser tractat en el si d'una reunió de la junta directiva, i a posteriori el director de la instal·lació va instar els pares a demanar disculpes al membre de la Junta Directiva o, alternativament, a abandonar el club, opció que implicava també l'expulsió de l'infant.

Contingut

El Síndic recorda que l'expulsió d'aquest infant de l'equip, si es produís, no estaria motivada per conductes contràries a la convivència al club provocades pel mateix infant, sinó que seria conseqüència d'un conflicte puntual entre els progenitors i personal de l'estructura del club. Per aquest motiu, doncs, en cap cas l'aplicació d'una mesura d'expulsió tindria un caràcter educatiu, i no estaria pensada per corregir una determinada conducta inadequada de l'infant.

Condicionar l'accés d'un infant a una activitat per la manca de compliment de determinades normes de convivència per part dels progenitors vulnera, a parer del Síndic, el principi jurídic de l'interès superior de l'infant, perquè aquesta decisió no està basada primerament en la consideració d'aquest interès, en el sentit que no promou l'exercici efectiu del dret d'aquest infant a participar en aquestes activitats esportives, sinó que es fonamenta en la voluntat de penalitzar o corregir una determinada conducta dels progenitors.

Si bé l'entitat en qüestió és una entitat privada, el Síndic constata que l'Ajuntament de Barcelona li cedeix l'ús i la gestió d'instal·lacions esportives municipals per a la pràctica de les seves activitats, com el complex esportiu municipal Bon Pastor. 

Des d'aquesta perspectiva, doncs, l'Ajuntament de Barcelona ha de poder incidir davant l'entitat esportiva per tal que garanteixi plenament els drets dels infants i corregeixi, si escau, determinades pràctiques en la gestió dels conflictes oberts amb els progenitors. 

En vista d'aquestes consideracions, el Síndic demana a l'Ajuntament de Barcelona que sol·liciti a l'entitat esportiva en qüestió i al complex esportiu municipal Bon Pastor no condicionar l'accés dels infants a les activitats esportives que organitza a determinades conductes dels seus progenitors, al marge de les sancions directes que es puguin aplicar a persones que hagin mantingut comportaments inadequats a les instal·lacions.

Tramitació

Data Administració Tràmit

08/03/2013 Ajuntament de Barcelona Resolució pendent d'acceptació
14/05/2013 Ajuntament de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
05/12/2013 Ajuntament de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació
21/02/2014 Ajuntament de Barcelona Irregularitat
24/02/2014 Ajuntament de Barcelona Seguiment finalitzat