Resolució
Q-01736/2012 Disconformitat amb l'Ajuntament de Santpedor per un procediment de gestió tributària de la taxa d'escombraries i la taxa de gual corresponent a una finca del municipi

Matèries
Administració pública i tributs
Tributs
Tributs locals
Data d'inici 09/03/2012
Data de l'últim moviment 26/07/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Santpedor Actuació no irregular de l'administració

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el procediment de gestió tributària de la taxa d'escombraries i la taxa de gual corresponent a una finca de Santpedor, que s'emeten al seu nom.

Exposa que és copropietaria de la finca per meitats indivises, i que l'altre 50% de propietat correspon a una persona que viu a la finca i hi està empadronada. Ha sol·licitat a l'Ajuntament la baixa dels rebuts i la baixa de gual, i també el canvi de nom del rebut de la taxa de recollida d'escombraries a nom de l'altra persona titular, que és qui es beneficia del servei, ja que és la persona que viu a la finca.

De tota manera, l'Ajuntament li va respondre que el fet de no viure en un habitatge no implica la baixa de les taxes d'escombraries ni de guals.

La promotora exposa el seu desacord amb la resposta emesa, ja que entén que no se li dóna resposta expressa ni motivada a les qüestions que va plantejar.

Contingut

D'acord amb la documentació de què es disposa, tots dos propietaris són subjectes passius dels tributs. L'article 35.6 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària, estableix que la concurrència de diversos obligats tributaris en un mateix pressupòsit d'una obligació determina que quedin solidàriament obligats davant de l'Administració tributària a complir totes les prestacions, tret que la Llei disposi expressament una altra cosa.

Per tant, el Síndic no considera que l'emissió dels rebuts de la taxa de recollida d'escombraries i de la taxa de gual a nom de la persona interessada incompleixi la normativa que li és aplicable.

Ara bé, cal tenir en compte que la característica fonamental de les taxes és la contraprestació del servei rebut pel subjecte passiu, i que un dels elements bàsics de la seva configuració és la individualització necessària d'aquesta activitat administrativa en el subjecte passiu de manera que l'afecti o el beneficiï singularment.

Per aquest motiu, si la persona que viu a la finca n'és cotitular i en fa ús com a residència habitual, en detriment de la promotora de la queixa, que n'és cotitular però no és beneficiària dels serveis perquè no hi viu, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Santpedor que emeti els rebuts de la taxa de recollida d'escombraries i de la taxa de gual a nom de la persona que habitualment resideix a la finca.

Tramitació

Data Administració Tràmit

03/04/2012 Ajuntament de Santpedor Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
23/05/2012 Ajuntament de Santpedor Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
26/07/2012 Ajuntament de Santpedor No vulneració