Resolució
Q-01758/2011 Disconformitat amb el Departament d'Empresa i Ocupació per la denegació d'una sol·licitud de la subvenció per a la promoció de l'ocupació autònoma.

Matèries
Polítiques socials
Treball i pensions
Altres
Data d'inici 28/03/2011
Data de l'últim moviment 17/06/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la denegació per part del Departament d'Empresa i Ocupació de l'ajuda de promoció de l'ocupació autònoma per manca de disponibilitat pressupostària.

Contingut

El Departament d'Empresa i Ocupació justifica la denegació de les subvencions sol·licitades amb l'exhauriment de la partida pressupostària destinada a aquestes subvencions. 

Certament, l'existència de partida pressupostària per atendre les obligacions de contingut econòmic que es deriven de la concessió de subvencions és un requisit essencial per a l'adopció de qualsevol obligació financera per part de les Administracions públiques. A més a més, segons reiterada jurisprudència, no es considera que l'Administració tingui cap obligació d'incrementar el crèdit pressupostat.

Això no obstant, atès el gran nombre de queixes presentades al Síndic sobre aquesta qüestió, i amb l'objectiu d'estudiar els fets que denunciava la promotora, aquesta institució va considerar oportú obrir una actuació d'ofici, en el marc de la qual ha estudiat amb deteniment els fets plantejats per la promotora. Arran d'aquest estudi, el Síndic ha traslladat al Departament d'Empresa i Ocupació les consideracions i els suggeriments següents: 

1. Quan l'import global previst per cobrir les sol·licituds amb dret a subvenció esdevé clarament insuficient, l'Administració convocant hauria de prendre mesures per resoldre el problema i valorar, si escau, la redistribució dels recursos segons la viabilitat dels projectes presentats.  

2. Tot i que el procediment de concessió de la subvenció sigui per concessió directa, no es pot considerar equitativa la valoració de les sol·licituds en funció de la data d'entrada, ja que aquest fet pot provocar que tan sols les sol·licituds presentades els primers mesos de l'any puguin garantir que existeixen fons necessaris per gaudir de la subvenció. Per aquest motiu, cal prendre les mesures oportunes per pal·liar possibles efectes discriminatoris que la data de la presentació de la sol·licitud pugui produir a l'hora d'obtenir aquestes subvencions.  

3. Cal prendre les mesures oportunes per informar d'avançada la persona interessada de la possibilitat o no de l'atorgament de la subvenció per tal que pugui valorar el risc i ventura que assumeix a l'hora d'establir-se per compte propi; altrament, es pot tornar a reproduir la mateixa problemàtica ocasionada als ciutadans que van sol·licitar la subvenció l'any 2010. 

4. Cal prendre les mesures que permetin la consolidació de projectes creats l'any 2010 però que, en haver-se exhaurit la partida pressupostària corresponent, no van poder accedir a les subvencions.

Tramitació

Data Administració Tràmit

28/04/2011 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Sol·licitud d'informació a l'Administració
03/06/2011 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
17/06/2011 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució