Resolució
Q-01775/2012 Disconformitat amb la suspensió d'una prestació de renda mínima d'inserció

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 12/03/2012
Data de l'últim moviment 30/06/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la suspensió de la prestació de renda mínima d'inserció que tenia reconeguda. 

Exposa que segons resolució de 17 de novembre de 2011 s'extingia la prestació per incompliment greu de les seves obligacions, ja que no va comunicar uns canvis en la seva situació personal o patrimonial. Tot i això, indica que no s'han produït canvis en la seva situació patrimonial, que no té ingressos i que així ho va justificar al Departament d'Empresa i Ocupació mitjançant l'aportació de la documentació corresponent el mes de desembre de 2012.

Contingut

En l'informe de la Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom no es concreta el motiu pel qual en aquest cas es va acordar l'extinció de la prestació i no la suspensió. 

Amb relació a això, cal tenir en compte les previsions de la normativa reguladora d'aquesta prestació: La Llei 10/1997, de 3 de juliol, de la renda mínima d'inserció, i el decret que la desplega disposen que les persones destinatàries de la prestació tenen l'obligació de comunicar a l'entitat gestora, en el termini d'un mes, els canvis de situació personal o patrimonial que puguin modificar, suspendre o extingir la prestació. També disposen que es pot suspendre la prestació per incompliment de les obligacions de les persones beneficiàries (article 22 de la Llei), i que la prestació s'extingeix per l'incompliment reiterat, per causa imputable al titular, de les obligacions establertes (article 24 de la Llei). 

Així doncs, cal entendre que la manca de comunicació de canvis en la situació de la unitat de convivència que puguin suposar una modificació de la prestació no implica necessàriament l'extinció de la prestació, sinó que pot donar lloc a una suspensió. 

La suspensió resulta una mesura molt menys perjudicial que l'extinció i, per tant, si no hi ha circumstàncies que posin de manifest un incompliment reiterat o especialment greu, sembla que s'hauria d'optar per la mesura de suspensió.

De la informació de què es disposa sobre aquest cas concret no es desprèn l'existència de circumstàncies que indiquin la gravetat d'un possible incompliment. El Síndic entén que si com a conseqüència dels ingressos de la unitat de convivència es considerava que s'havia produït una modificació de l'import, s'hauria d'haver fet la modificació corresponent.

Finalment, en l'informe de la Direcció General s'indicava que el promotor havia interposat en data 21 de març de 2011 un recurs d'alçada contra la resolució d'extinció, però no consta que s'hagi resolt.

De conformitat amb això, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que prengui les mesures oportunes per corregir la situació plantejada, de manera que:

- es revoqui l'extinció de la prestació establerta mitjançant la resolució de 17 de novembre de 2011; 

- es resolgui el recurs d'alçada interposat pel promotor en el sentit indicat;

- es reconegui al promotor el dret al manteniment de la prestació, sens perjudici de les modificacions de quantia que corresponguin en funció de les circumstàncies de la unitat de convivència.

Tramitació

Data Administració Tràmit

04/05/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Sol·licitud d'informació a l'Administració
20/07/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
06/08/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
08/02/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
02/04/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
12/09/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
27/09/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació
12/11/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
29/01/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
13/06/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Irregularitat
30/06/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Seguiment finalitzat