Resolució
Q-01800/2015 Disconformitat amb una sanció de trànsit

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu sancionador i expropiació forçosa
Data d'inici 13/03/2015
Data de l'últim moviment 12/01/2016
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Diputació de Tarragona Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

La denúncia formulada per l'estacionament del vehicle en zona de càrrega i descàrrega es va intentar notificar en data 10 i 14 d'abril de 2014, amb resultat infructuós per l'absència de la persona interessada al seu domicili. En aquests casos, l'article 77.3 de la Llei 18/2009, de 23 de novembre, de trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat vial, estableix que, un cop s'hagi intentat practicar la notificació al domicili de l'interessat i ningú se n'hagi pogut fer càrrec aquesta es repetirà una sola vegada en el termini de tres dies i després es publicarà en el tauler d'anuncis de sancions de trànsit. Atès que el dia 13 d'abril de 2014 era diumenge, el segon intent de notificació presencial de la denúncia es va dur a terme de forma correcta quan es va fer el dia 14 d'abril de 2014. Tanmateix, l'article 78.1 de la Llei 18/2009, de 23 de novembre, i per a la publicitat edictal de les notificacions, disposa que, un cop transcorregut el període de vint dies naturals des que la notificació s'ha publicat per edictes, s'entendrà que aquesta ha estat practicada, es donarà per complert el tràmit i s'ha de continuar amb el procediment.

En el cas objecte de la queixa, la publicitat edictal de la denúncia efectuada contra la persona interessada es va dur a terme en data 3 de maig de 2014 en el ?Butlletí Oficial de la Província? i, per tant, no és fins al dia 23 de maig del mateix any que cal entendre que es va notificar la denúncia i que començava a comptar el termini legalment establert de quinze dies perquè la persona interessada formulés al·legacions i proposés o aportés les proves que estimés oportunes. 

Ateses aquestes circumstàncies no era extemporània la presentació per correu administratiu de l'escrit d'al·legacions la persona interessada en data 22 de maig de 2014. 

Això no obstant, de la documentació disponible s'observa que es va continuar la tramitació de l'expedient, com, si havent estat notificada la denúncia, la persona interessada no hagués formulat al·legacions, ni abonat l'import de la sanció en el termini de quinze dies legalment establert, de manera que, conforme a l'article 81 de la Llei 18/2009, de 23 de desembre, de trànsit, la denúncia va tenir l'efecte d'un acte resolutori del procediment sancionador, supòsit en el qual la sanció es pot executar en el termini de trenta dies naturals des de la notificació de la denúncia.

En aquest cas, el termini de trenta dies eren comptadors a partir de la notificació de la denúncia, que s'entén que es va practicar en data 23 de maig de 2014, d'acord amb la normativa vigent sobre notificacions edictals de les denúncies de trànsit esmentats més amunt. 

Tanmateix, en aquest cas no es pot parlar d'efecte resolutori de la denúncia ni d'execució un cop transcorregut el termini legalment establert. Ans al contrari, sí que es van formular al·legacions i el fet de no haver proporcionat a la persona interessada la documentació demanada quan va tenir coneixement de la denúncia mitjançant la publicitat edictal, ni haver-li notificat correctament de quina forma podia obtenir-la, d'una banda, ni tampoc haver tingut per formulades les seves al·legacions, de l'altra, va deixar la persona interessada en indefensió. 

En conseqüència, el Síndic suggereix a la Base-Gestió d'Ingressos que revisi les actuacions dutes a terme amb relació a la tramitació del procediment sancionador i acordi:

1. Revisar la publicitat edictal practicada, atès què no s'ajusta al que estableix l'article 78 de la Llei 18/2009, de 23 de novembre, de trànsit. 

2. Dictar la nul·litat del procediment executiu que es va iniciar sense que persona interessada hagués pogut gaudir de l'oportunitat de defensar-se de la imputació de la infracció administrativa presumptament comesa.

Tramitació

Data Administració Tràmit

05/05/2015 Base - Gestió d'Ingressos Sol·licitud d'informació a l'Administració
15/06/2015 Base - Gestió d'Ingressos Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
19/06/2015 Base - Gestió d'Ingressos Resolució pendent d'acceptació
06/08/2015 Base - Gestió d'Ingressos Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
19/11/2015 Base - Gestió d'Ingressos Resposta a la resolució pendent d'acceptació
27/11/2015 Base - Gestió d'Ingressos Resolució pendent d'acceptació
12/01/2016 Base - Gestió d'Ingressos Reiteració a la resolució pendent d'acceptació