Resolució
Q-01807/2009 Manca de resposta i d'actuació de l'Ajuntament de Bigues i Riells davant les reclamacions pel clavegueram públic.

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Mobilitat
Data d'inici 08/04/2009
Data de l'últim moviment 05/07/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Bigues i Riells Actuació no irregular de l'administració

Plantejament

La persona interessada exposa la manca d'actuació de l'Ajuntament amb relació al problema del clavegueram, atès que no té sortida i les aigües fecals surten directament al carrer. El promotor de la queixa posa de manifest que el consistori és coneixedor d'aquest problema que els afecta des de fa nou anys, ja que els veïns s'han dirigit en nombroses ocasions a l'Ajuntament.

Contingut

En primer lloc, l'Ajuntament informa que l'empresa encarregada del manteniment i la conservació de la xarxa de clavegueram confirma que, en el tram de carrer on viu el promotor, la claveguera no té sortida i que, per aquest motiu, no es pot connectar cap parcel?la a la xarxa de clavegueram. Es fa patent, per tant, l'existència d'un problema de connexió de la xarxa de clavegueres a la zona.

Així mateix, l'Ajuntament fa saber que no es farà càrrec del buidatge i la neteja de l'arqueta del promotor, atès que aquesta es troba en sòl de propietat privada. A més, assenyala que la persona interessada no paga la taxa de clavegueram i que no va demanar formalment la connexió a la xarxa. 

En aquest sentit, el Síndic entén que, per sobre aquestes qüestions, ha de prevaldre allò que preveu l'article 66.3 del Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya, que estableix com a competències pròpies del municipi: "h) La protecció de la salubritat pública" i " l) El subministrament d'aigua i l'enllumenat públic, els serveis de neteja viària, de recollida i tractament de residus, les clavegueres i el tractament d'aigües residuals".

Finalment, el consistori indica que està estudiant una solució provisional per acabar amb el problema. I afegeix que la zona es troba dins del PAU 16 del Castell de Montbui per a dur a terme la urbanització, que no es pot executar per manca de finançament. 

El Síndic entén que l'origen del problema rau en la impossibilitat d'executar el planejament urbanístic per part de l'Administració. Per tot això, i tenint en compte que correspon a l'Ajuntament garantir la protecció de la salubritat pública i el servei de clavegueram, el Síndic suggereix que, amb caràcter independent a l'execució del planejament urbanístic, es busqui una solució en relació amb l'accés a la xarxa de clavegueram i que, provisionalment, fins que no s'hagi trobat aquesta solució, es faci la neteja periòdica de l'arqueta de la finca de la persona interessada tal com s'ha fet amb anterioritat.

En no haver rebut resposta del consistori, el Síndic reitera el suggeriment en data 11 de juny de 2010.

Tramitació

Data Administració Tràmit

22/04/2009 Ajuntament de Bigues i Riells Sol·licitud d'informació a l'Administració
11/05/2009 Ajuntament de Bigues i Riells Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
02/07/2009 Ajuntament de Bigues i Riells Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
11/06/2010 Ajuntament de Bigues i Riells Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
10/03/2011 Ajuntament de Bigues i Riells Resolució
26/10/2011 Ajuntament de Bigues i Riells Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
16/12/2011 Ajuntament de Bigues i Riells Reiteració posterior a la primera
06/03/2012 Ajuntament de Bigues i Riells Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
05/07/2012 Ajuntament de Bigues i Riells Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Decret legislatiu 2/2003, de 28 d'abril, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya- DOGC.3887 (20/05/2003)