Resolució
Q-01822/2010 Disconformitat amb la denegació, per part de l'Ajuntament de Barcelona, de la sol·licitud de reserva de plaça d'aparcament per a persones amb discapacitat.

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Persones amb discapacitat
Data d'inici 26/04/2010
Data de l'últim moviment 10/04/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Barcelona Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

La persona interessada, que té una discapacitat visual, exposa que l'Ajuntament de Barcelona li ha denegat la sol·licitud de reserva de plaça d'aparcament per a persones amb discapacitat amb el motiu que "no és el titular conductor".

Contingut

L'Ajuntament exposa que si bé la personal interessada té dret a ser titular d'una targeta d'aparcament per a persones amb discapacitat en la modalitat de titular no conductor, atesa la discapacitat visual que acredita, aquest fet no implica que tingui reconegut el dret a gaudir d'una reserva d'aparcament per a persones amb discapacitat ja que no té reconegut el barem de mobilitat reduïda. 

El Síndic considera que la finalitat de la reserva d'estacionament per a persones amb discapacitat s'ha d'entendre sempre vinculada a la idea de facilitar-ne la circulació, l'autonomia personal i la integració social i professional. Per tant, la capacitat de mobilitat d'una persona és un concepte ampli que abasta no solament la possibilitat física de moure's, sinó, precisament, la possibilitat de desplaçar-se de manera autònoma i segura per l'entorn. Així, doncs, no és solament la limitació física del moviment la que justifica la concessió de la targeta d'aparcament per a persones amb discapacitat i de la reserva de places d'aparcament per aquest col·lectiu, sinó que aquestes dues figures també són aplicables a persones amb altres tipus de discapacitat. 

Quant a la regulació del dret a reserva de plaça d'aparcament per a persones amb discapacitat, el Decret 97/2002, de 5 de març, preveu, d'una banda, que també "es podrà atorgar la targeta d'aparcament per a persones amb disminució identificada com a titular no conductor a les persones que tinguin una agudesa visual bilateral igual o inferior a 0,1 amb correcció, o una reducció concèntrica del camp visual igual o menor a 10 graus". I de l'altra que "la persona titular de la targeta d'aparcament per a persones amb disminució identificada com a titular no conductor tindrà dret a la reserva de plaça d'aparcament a què es refereix l'article 5.d), quan tenint mobilitat reduïda, sigui menor de 18 anys o, si és més gran, tingui un grau igual o superior al 65%".

D'acord amb això, el Síndic ha suggerit a l'Ajuntament de Barcelona que estudiï la possibilitat de revisar la sol·licitud de reserva d'aparcament per a persones amb discapacitat a nom de la persona interessada.

Tramitació

Data Administració Tràmit

27/10/2010 Direcció de Serveis de Mobilitat de Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
30/12/2010 Ajuntament de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/05/2011 Ajuntament de Barcelona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
28/07/2011 Ajuntament de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
01/10/2012 Ajuntament de Barcelona Reiteració posterior a la primera
18/10/2012 Ajuntament de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
09/01/2013 Ajuntament de Barcelona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
15/03/2013 Ajuntament de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
27/03/2013 Ajuntament de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació
10/04/2013 Ajuntament de Barcelona Vulneració