Resolució
Q-01825/2012 Disconformitat amb l'actuació de la direcció d'una escola de Ripollet

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Professors
Data d'inici 12/03/2012
Data de l'últim moviment 04/07/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'actuació de la direcció d'una escola de Ripollet.

Exposa que ha estat coordinador del servei de menjador d'aquest centre, servei que gestiona una empresa privada i de la qual ha estat acomiadat en transcendir la denúncia que ha adreçat al Departament d'Ensenyament en relació amb el tracte de la direcció envers els alumnes.

En aquesta denúncia, la persona interessada relatava intervencions violentes amb alumnes concrets, alguns molt petits. Explica que els crits i les amenaces tant als alumnes com als docents són constants, i exposa que a causa d'això un nombrós grup de docents ha deixat el centre.

Contingut

El Síndic assenyala que algunes de les actuacions descrites en l'escrit de queixa de la persona interessada tenen un caràcter greu i, en cas de confirmar-se, entren en contradicció amb els drets reconeguts als alumnes i amb la normativa que regula l'ordenació dels ensenyaments corresponents, especialment en el cas dels alumnes d'educació infantil.

En l'informe tramès per la Inspecció educativa, si bé es valora que els motius pels quals la mobilitat del professorat en aquest centre és més elevada respecte del curs passat són bàsicament administratius i personals, també s'assenyala que se'n farà un seguiment exhaustiu i es valorarà de cara al curs vinent la possibilitat de fer una avaluació de riscos psicosocials al personal docent.

Tot i això, el Síndic considera que les actuacions d'investigació haurien d'anar més enllà de l'entrevista amb la direcció, i que haurien d'incorporar també el testimoni d'altres professionals que presten serveis al centre i d'alguns dels professionals que no s'hi troben adscrits aquest curs. També s'hauria de valorar la possibilitat d'escoltar alumnes que, atesa la seva edat i maduresa, puguin aportar elements de valoració respecte dels fets denunciats.

Per aquest motiu, el Síndic suggereix al Departament d'Ensenyament que doni les instruccions oportunes per ampliar les actuacions de comprovació respecte del tracte que reben els infants i la resta de personal, de manera que aquesta anàlisi inclogui també la visió d'altres professionals que treballin o hagin estat adscrits a l'escola i també, si escau, dels alumnes.

Tramitació

Data Administració Tràmit

26/03/2012 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Sol·licitud d'informació a l'Administració
16/05/2012 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
21/08/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
18/10/2012 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
16/01/2013 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
20/06/2013 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
03/07/2013 Departament d'Ensenyament Vulneració
04/07/2013 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat