Resolució
Q-01828/2012 Disconformitat amb la situació de l'escola rural de Sant Ramon, a la Segarra

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 13/03/2012
Data de l'últim moviment 18/12/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la situació de l'escola rural de Sant Ramon, a la Segarra.

Concretament, exposa la seva preocupació envers la intromissió en el funcionament de l'AMPA i de l'escola per part d'una entitat de la Tarroja, que promou activitats suposadament perjudicials per als infants. Aquesta intromissió, segons apunta, remet especialment a les activitats extraescolars.

També exposa que hi ha alumnat que no comparteix els plantejaments d'aquesta entitat que ha acabat abandonant l'escola.

Contingut

De l'informe tramès pel Departament d'Ensenyament es desprèn que la Inspecció d'educació ha fet diverses actuacions relacionades amb la tramitació d'aquest expedient, com ara la revisió de la documentació corresponent als actes que s'han dut a terme a l'escola, al projecte educatiu del centre, etc. També ha tingut entrevistes amb la regidora d'ensenyament i amb l'alcalde de l'Ajuntament de Sant Ramon, amb l'equip directiu i professorat del centre i amb representants dels pares. També ha assistit a una de les xerrades organitzades per l'entitat esmentada al centre, per supervisar-ne el contingut, després de conèixer que una de les famílies no hi estava d'acord.

Així mateix, de l'informe també es desprèn que a l'escola es va organitzar el curs 2011/2012 quatre activitats extraescolars, cap de les quals va ser organitzada per l'entitat denunciada. L'única vinculació que sembla que ha tingut l'entitat amb l'activitat del centre més enllà de l'horari lectiu és en l'organització d'una xerrada adreçada als pares, aprovada per l'assemblea general de l'AMPA, oberta a tothom i d'assistència voluntària.

A més, a criteri de la Inspecció d'educació, que va assistir a la xerrada, el seu contingut no va ser perjudicial per a les famílies que hi van assistir.

Finalment, d'acord amb les dades aportades pel Departament d'Ensenyament, el Síndic constata que l'escola té 33 alumnes. Segons dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya, el municipi té 36 infants empadronats d'edats compreses entre els tres i els onze anys. Aquestes dades semblen indicar que bona part dels infants empadronats al municipi estan escolaritzats al centre. 

Per tant, tot i que no s'aprecia actuació irregular per part de l'Administració, també és cert que les persones interessades han expressat una sèrie d'experiències negatives de relació amb l'escola, que els han portat a abandonar el centre a meitat d'escolaritat. Encara que aquests siguin dos casos puntuals i que el canvi de centre s'hagi dut a terme d'acord amb la normativa d'admissió d'alumnat, aquest és un fet rellevant que cal tenir en compte.

Amb caràcter general, el Síndic recorda que la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, estableix en l'article 2 el deure de preservar els principis rectors del nostre sistema educatiu, i entre aquests principis hi ha el pluralisme o l'exclusió de qualsevol mena de proselitisme o adoctrinament, però també la inclusió escolar i la cohesió social. El fet que famílies, per poques que siguin, optin per no escolaritzar els seus fills a l'escola del municipi i prefereixin desplaçar-se a municipis veïns, obliga les administracions implicades a reflexionar fins a quin punt l'escola assumeix aquest paper de cohesió social per al conjunt de realitats socials i culturals del municipi.

Un cop fet aquest recordatori de caràcter general, el Síndic finalitza les seves actuacions en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

26/03/2012 Serveis Territorials d'Ensenyament a Lleida Sol·licitud d'informació a l'Administració
24/05/2012 Serveis Territorials d'Ensenyament a Lleida Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
29/10/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/11/2012 Departament d'Ensenyament Resolució
18/12/2012 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat