Resolució
Q-01832/2011 Presumpta situació d'assetjament escolar a un menor per part dels seus companys de classe.

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Assetjament escolar
Data d'inici 30/03/2011
Data de l'últim moviment 30/11/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa, mare d'un alumne de segon d'ESO a un institut de Premià de Mar, exposa que l seu fill està sotmès a una situació d'assetjament escolar per part dels seus companys. Denuncia tant humiliacions com maltractaments físics, ridiculitzacions i atemptats contra la seva dignitat. Critica que, tot i les reiterades reclamacions al personal responsable del centre, no s'ha fet res i l'única solució que li donen és el canvi de centre del menor, amb la qual cosa no està d'acord.

Contingut

El Síndic comunica al Departament d'Ensenyament, en primer lloc, que considera que l'institut en qüestió no va emprendre totes les mesures necessàries a fi i efecte d'afavorir una actuació proactiva en aplicació de l'article 11 del Decret de drets i deures dels alumnes, pel que fa al dret a la protecció contra tota agressió física, emocional o moral, i de l'article 19, sobre el dret a la protecció dels drets de l'alumnat.

En segon lloc, el fet que es comprovés que la possible situació d'assetjament no passava al centre sinó a l'exterior, no eximia el centre de la responsabilitat de prevenir que el conflicte pogués desembocar en una situació d'assetjament escolar amb l'activació de les mesures i les proves objectives que ajudessin a detectar els alumnes presumptament agressors per tal de tractar i treballar la resolució del conflicte entre els companys afectats dins del centre i evitar que la situació es perpetués en el temps i el cas derivés a la unitat de suport a la convivència escolar (USCE).

En tercer lloc, el Síndic destaca que no es poden desoir els signes de malestar del menor de forma continuada, ja que aquesta situació pot ser compatible amb una situació de presumpte assetjament escolar. 

Per tot això, el Síndic recorda al Departament d'Ensenyament que el menor segueix escolaritzat en aquest institut i que mostra un estat de bloqueig emocional i resistència a la seva escolarització en aquest centre. Per tant, li suggereix que dugui a terme una observació de les necessitats d'aquest alumne, que se li ofereixi un seguiment i suport individualitzat i específic des del departament d'orientació psicopedagògica del centre i que prengui mesures urgents per estudiar i tractar la situació tant en grup com de manera individual, amb els professors i les famílies implicades, per reconduir la situació.

Tramitació

Data Administració Tràmit

08/04/2011 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Sol·licitud d'informació a l'Administració
10/06/2011 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
19/07/2011 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/10/2011 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
27/12/2011 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
09/02/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
28/03/2012 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
05/06/2012 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
21/08/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
19/11/2012 Departament d'Ensenyament Resolució
30/11/2012 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat