Resolució
AO-01863/2014 Actuació d'ofici relativa a l'atenció a pacients que pateixen obesitat mòrbida i s'han de sotmetre a cirurgia bariàtrica: circuit d'atenció i llistes d'espera

Matèries
Polítiques socials
Salut
Gestió dels recursos sanitaris
Data d'inici 24/03/2014
Data de l'últim moviment 24/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Salut Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

Els darrers anys, el Síndic ha rebut diverses queixes de pacients que pateixen obesitat mòrbida i que s'han de sotmetre a cirurgia bariàtrica, els quals es mostren disconformes amb el temps que han d'esperar abans de ser intervinguts.

S'ha constatat que els terminis d'espera d'aquests pacients, tant per accedir a la primera visita amb l'especialista del centre hospitalari a què han estat derivats com per sotmetre's a la intervenció quirúrgica un cop ha estat indicada, són molt elevats i que, a més a més, varien considerablement en funció del centre hospitalari.

L'estudi a fons d'aquest assumpte ha permès extreure les conclusions següents:

1. L'obesitat requereix un abordatge integral des de l'atenció primària i l'hospitalària.

2. No hi ha un protocol o guia clínica de tractament de l'obesitat mòrbida comú per a tots els centres sanitaris que atenen aquesta patologia en l'àmbit del CatSalut que englobi l'atenció primària i l'hospitalària; cadascun dels centres hospitalaris on s'atenen pacients amb obesitat mòrbida disposa del seu propi protocol d'atenció. 

3. Resulta difícil conèixer quin termini transcorre des que un pacient és derivat a l'especialista endocrinòleg fins que se li prescriu la intervenció quirúrgica.

4. Els temps d'espera per accedir a aquest tipus d'intervenció un cop prescrita són molt diversos, i varien en funció del centre hospitalari.

5. En cada centre hi ha una única llista d'espera per intervenir quirúrgicament l'obesitat mòrbida, amb independència de quina sigui la tècnica quirúrgica que s'empri.

6. Hi ha una diferència molt significativa entre l'activitat contractada i el nombre d'intervencions quirúrgiques pendents en un centre hospitalari.

7. Les queixes rebudes al Síndic posen de manifest casos en què el temps d'espera per accedir a la primera visita amb l'especialista endocrinòleg i perquè es dugui a terme la intervenció quirúrgica un cop prescrita són molt superiors als temps d'espera de mitjana de què s'informa.

8. L'accés a l'especialista i les proves diagnòstiques complementàries que s'hagin de fer durant tot el procediment estan sotmesos a un termini de referència de trenta dies en cas de prioritat preferent i de noranta dies en cas de prioritat ordinària, segons estableix l'Ordre SLT/102/2015.

En vista d'aquestes conclusions, i tenint en compte la informació i la documentació de què es disposa, el Síndic ha fet al Departament de Salut les recomanacions següents.

1. Cal estudiar la conveniència d'elaborar un protocol sobre l'atenció a l'obesitat que prevegi una integració funcional entre l'atenció primària i l'atenció hospitalària, d'aplicació en tot l'àmbit del CatSalut, i que reculli tots els aspectes relacionats amb el tractament d'aquesta patologia. 

2. Cal assegurar que tots els professionals implicats coneixen el procediment d'atenció als pacients que pateixen obesitat mòrbida perquè puguin actuar amb celeritat.

3. Cal assegurar que es respecten els terminis de referència fixats en l'Ordre SLT/102/2015 per a l'accés a l'especialista, les proves diagnòstiques i la intervenció quirúrgica que es prescriuen dins d'aquest procediment.

4. Cal assegurar que les diverses visites successives i/o proves complementàries es programen dins d'uns terminis raonables.

5. Cal introduir mesures per reduir tant com sigui possible les llistes d'espera actuals als centres en què les esperes són elevades.

6. Cal introduir les mesures correctores necessàries per garantir una major equitat d'accés en tot el territori català, amb uns terminis d'espera homogenis.

7. Cal adequar l'activitat contractada a les previsions, tenint en compte els pacients que actualment estan en llista d'espera.

Tramitació

Data Administració Tràmit

26/03/2014 Servei Català de la Salut SCS Sol·licitud d'informació a l'Administració
12/05/2014 Servei Català de la Salut SCS Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
18/09/2014 Departament de Salut Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
24/12/2015 Departament de Salut Resolució pendent d'acceptació