Resolució
Q-01865/2013 Dificultats per fer front al pagament mensual de la quota d'una escola de Vilanova i la Geltrú

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Drets i deures dels alumnes
Data d'inici 11/03/2013
Data de l'últim moviment 31/12/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa exposa les dificultats que té per fer front al pagament mensual de la quota de l'escola de Vilanova i la Geltrú en què estan escolaritzats els seus fills. 

Segons informa, l'escola li cobra 70 euros d'hores complementàries i 61 euros de serveis escolars, és a dir, 131 euros mensuals. Sembla que l'escola li va comunicar que si no abonava les quotes pendents, el centre deixaria sense material escolar els alumnes. Recentment, un dels seus fills la informar que no li havien deixat utilitzar colors per pintar un dibuix de la classe.

Contingut

En la informació tramesa pel Departament d'Ensenyament s'assenyala, en síntesi, que el centre emet rebuts mensuals amb dos conceptes: hora complementària, amb un càrrec de 70 euros, i serveis escolars, amb un càrrec de 61 euros. S'informa que els serveis escolars integren els conceptes comptables següents: gabinet psicopedagògic (17 euros), assegurança (14 euros), servei d'acollida (11 euros) i material escolar (19 euros).

En l'informe del Departament també s'indica que els pares de l'alumne van assumir des de l'inici de curs aquests pagaments, i que la família ha d'assumir les seves responsabilitats pel que fa al pagament dels rebuts en correspondència amb els serveis efectivament proporcionats pel centre i utilitzats per la família.

En aquest sentit, es fa al·lusió al fet que queden per pagar rebuts pendents corresponents a aquest curs acadèmic des de setembre fins a febrer, i que l'alumne gaudeix a més de l'atenció del gabinet psicopedagògic, que tampoc paga.

Finalment, s'informa que en cas de dificultat de pagament la família ha de convenir amb el centre procediments graduals de pagament, ja que el centre està obert a allargar els pagaments. D'altra banda, el centre ha parlat amb la família per analitzar la situació i cercar solucions consensuades.

La persona interessada, al seu torn, informa que ha convingut amb el centre fer front a un pagament de 30 euros mensuals en concepte de materials. 

Un cop analitzada aquesta informació, el Síndic assenyala el següent:

El marc normatiu vigent estableix que la prestació del servei d'educació de Catalunya es regeix entre altres pel principi de gratuïtat (article 43.1.b de la Llei 12/2009, d'educació).

En relació amb les activitats complementàries, la Llei d'educació no en preveu la gratuïtat però estableix que la seva realització té caràcter voluntari per a les famílies (article 88 de la Llei orgànica d'educació i article 50.3 de la Llei d'educació de Catalunya), i que l'Administració ha de promoure mesures que facilitin l'accés de tots els alumnes (article 6.3 de la Llei d'educació).

Respecte dels serveis escolars, també tenen caràcter voluntari i la seva prestació no es pot imposar a les famílies.

En l'informe tramès pel Departament s'assenyala de forma reiterada que la família té contret un compromís amb el centre i que l'ha d'assumir. Tot i això, la família assenyala que no pot fer front al pagament de 131 euros que se li reclama, i que aquesta situació és coneguda per l'escola, que disposa d'informació relativa al nivell d'ingressos de la família. En aquest sentit sembla que finalment família i centre han acordat el pagament d'una quantitat mensual.

D'altra banda, la Llei d'educació reconeix a mares i pares el dret a rebre informació respecte del caràcter voluntari de les activitats complementàries i altres serveis que s'ofereixen a les famílies.  En la informació rebuda s'assenyala que la família fa ús de tots els serveis; amb tot no consta si se'ls ha informat que alguns dels conceptes, especialment els serveis escolar, tenen caràcter voluntari segons el marc normatiu vigent.

Per tot això, el Síndic suggereix al Departament d'Ensenyament que:

1. De cara al curs vinent, per mitjà de la inspecció o de l'escola, s'informi la persona interessada del caràcter voluntari dels anomenats ?serveis escolars? que presta al centre, d'acord amb el dret a rebre informació que reconeix l'article 25.2 de la Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació, en regular la participació de les famílies en el procés educatiu.

2. També de cara al curs vinent, la inspecció d'Ensenyament promogui l'adopció de mesures per facilitar l'accés del fill de la persona interessada a les activitats complementàries que realitza el centre, atès que es tracta d'una funció que correspon a l'Administració educativa segons preveu l'article 6.3 de la Llei d'educació, el qual estableix que ?les administracions públiques han de promoure mesures que facilitin l'accés de tots els alumnes a les activitats complementàries?.

3. Doni instruccions al centre per evitar que es produeixi cap altra actuació de tracte discriminatori o inadequat a l'alumne derivat de la manca d'abonament de quotes per part dels progenitors.

Tramitació

Data Administració Tràmit

27/03/2013 Serveis Territorials d'Ensenyament a Barcelona Comarques Sol·licitud d'informació a l'Administració
14/05/2013 Serveis Territorials d'Ensenyament a Barcelona Comarques Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
22/05/2013 Serveis Territorials d'Ensenyament a Barcelona Comarques Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
03/07/2013 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
21/08/2013 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
31/10/2013 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
13/11/2013 Departament d'Ensenyament Irregularitat
15/11/2013 Serveis Territorials d'Ensenyament a Barcelona Comarques Irregularitat
31/12/2013 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat