Resolució
Q-01874/2010 Disconformitat amb la imposició d'una sanció a un menor per infracció de l'Ordenança municipal de convivència ciutadana de Santpedor

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu sancionador i expropiació forçosa
Data d'inici 27/04/2010
Data de l'últim moviment 20/02/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Santpedor Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la imposició d'una sanció al seu fill, menor d'edat, per infracció de l'Ordenança municipal de convivència ciutadana de Santpedor.

Segons explica, el dia 27 de novembre de 2009 el seu fill es trobava amb quatre menors més a la zona del parc de patinatge de la vil·la, on hi havia una foguera. Uns agents de la Policia local, en veure la foguera, van dirigir-se al lloc dels fets i van observar que hi havia unes pintades sota el pont de la població. Tots els menors van reconèixer l'autoria de la foguera i de les pintades.

En data 15 de desembre de 2009 la Junta de Govern Local va acordar incoar un expedient sancionador per presumpta infracció administrativa als cinc menors. Se'ls imputa la infracció de l'article 14.1 de l'Ordenança municipal de convivència ciutadana, de respecte dels espais i béns públics, regulada en els articles 15b i 15.2 de la mateixa Ordenança, que ordena la reparació dels danys causats i la indemnització dels perjudicis ocasionats ?amb independència de la sanció que l'Ajuntament pugui imposar a aquell que els deteriori?.

A l'article 42.1 de l'Ordenança es regula que les infraccions que no tinguin assenyalada una sanció específica per la legislació i suposin una vulneració de l'ordenança o instruccions o requeriments municipals seran qualificades com a lleus o se sancionaran amb una multa que pot arribar a 150 euros.

En el cas del fill del promotor se li va aplicar una sanció de 150 euros d'acord amb l'article 42.1 i una multa de 70 euros en concepte de reparació dels danys causats i indemnització dels perjudicis ocasionats, d'acord amb el que disposa l'article 15 b) de l'Ordenança municipal.

En data 5 de gener de 2010, el promotor va presentar un escrit d'al·legacions a la proposta de resolució de l'expedient sancionador abreujat incoat contra el seu fill.

En data 23 de març de 2010, per acord de Junta de Govern de l'Ajuntament de Santpedor, es van desestimar les al·legacions presentades pel promotor i es van ratificar la sanció i la multa imposades.

Contingut

En primer lloc, pel que fa a la condició de menor de la persona interessada, el Síndic recorda que la normativa aplicable en aquest cas determina que, en totes les accions que concerneixin l'infant, tant si són portades a terme per institucions públiques com privades, tribunals de justícia o autoritats administratives, la consideració principal ha de ser l'interès primordial de l'infant.

En qualsevol cas, sembla clar que l'exigència de responsabilitat als menors ha d'estar fonamentada en principis orientats cap a la seva reeducació, i s'han d'impedir les mesures que puguin tenir un efecte contraproduent i negatiu per al menor. La Llei orgànica 5/2000, de 12 de gener, que regula la responsabilitat penal dels menors i modifica el Codi Penal, entre el seu catàleg de mesures aplicables al menor descarta la multa pel seu nul caràcter reeducador. 

La multa té un clar fi econòmic en detriment a l'educatiu i per aquest motiu el Síndic considera que és contrària a l'article 25.2 de la Constitució.

En segon lloc, pel que fa a la responsabilitat i personalitat de la pena, el Síndic recorda que, d'acord amb el principi de personalitat de la pena no pot ser admissible fer recaure la responsabilitat de la multa al pare o tutor per fets que no ha comès.

Ateses totes aquestes consideracions, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Santpedor que, per a aquest cas concret, anul·li la multa imposada i en proposi la substitució per alguna mesura alternativa més adequada des de la perspectiva sancionadora educativa i d'acord amb la normativa reguladora de la responsabilitat penal del menor, com poden ser les amonestacions, els treballs en benefici de la comunitat o la realització d'activitats de tipus educatiu.

D'altra banda, pel que fa a la redacció de la nova Ordenança municipal de convivència ciutadana de Santpedor, el Síndic recomana a l'Ajuntament que:

-anul·li l'article que disposa la responsabilitat subsidiària dels pares, tutors, acollidors o guardadors en cas d'impagament de la persona infractora de la sanció pecuniària imposada; 

-determini la quantitat de la sanció amb una quantia fixa en funció de la gravetat de la infracció comesa o estableixi uns criteris clars de graduació de la pena basats en el principi de proporcionalitat; 

-anul·li la possibilitat d'imposició de la sanció pecuniària en cas de menors per la seva nul·la finalitat reeducativa;

-i prevegi la possibilitat d'ampliar les mesures alternatives previstes a l'article 61 per als casos de menors a tot tipus de sancions i no només a les sancions per infraccions lleus.

Tramitació

Data Administració Tràmit

27/05/2010 Ajuntament de Santpedor Sol·licitud d'informació a l'Administració
04/10/2010 Ajuntament de Santpedor Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
03/03/2011 Ajuntament de Santpedor Reiteració posterior a la primera
10/05/2011 Ajuntament de Santpedor Reiteració posterior a la primera
10/11/2011 Ajuntament de Santpedor Segona reiteració / Obstaculització
24/11/2011 Ajuntament de Santpedor Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
07/03/2012 Ajuntament de Santpedor Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
17/05/2012 Ajuntament de Santpedor Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
20/11/2013 Ajuntament de Santpedor Segona reiteració / No col·laboració
04/12/2013 Ajuntament de Santpedor Resposta a la resolució pendent d'acceptació
05/02/2014 Ajuntament de Santpedor Irregularitat
19/02/2014 Ajuntament de Santpedor Irregularitat
20/02/2014 Ajuntament de Santpedor Seguiment finalitzat

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 24/2009, del 23 de desembre, del Síndic de Greuges- DOGC.5536 (30/12/2009)