Resolució
Q-01904/2011 Disconformitat amb la manca de resposta l'Ajuntament de Vilassar de Mar a un escrit relatiu a la devolució d'una taxa de grua

Matèries
Administració pública i tributs
Tributs
Tributs locals
Data d'inici 01/04/2011
Data de l'últim moviment 30/11/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Vilassar de Mar Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca de resposta l'Ajuntament de Vilassar de Mar a l'escrit que va presentar en data 10 de febrer de 2011 mitjançant el qual sol·licitava la devolució d'una taxa de grua. 

Exposa que se li va imposar una denúncia per estacionar en un lloc prohibit i, quan la grua estava enganxant el cotxe per endur-se'l al dipòsit, va arribar a recollir al seu vehicle i va demanar els agents que el desenganxessin. No obstant això, la seva sol·licitud no va ser atesa i va haver d'anar fins al dipòsit a retirar el vehicle i pagar la taxa corresponent.

Contingut

El Síndic considera que no és motiu de controvèrsia el fet que la grua municipal hagués retirat el vehicle per estar estacionat indegudament i l'hagués traslladat al dipòsit municipal. Per tant, entén que s'ha dut a terme el fet imposable de la taxa. 

Tanmateix, de les dades de què es disposa, es desprèn que el trasllat al dipòsit municipal ha estat motivat pel fet que l'agent de la grua no disposava de datàfon perquè la persona interessada pogués pagar a l'acte la taxa que correspongués. 

El Síndic recorda que l'article 57.3 de l'Ordenança de circulació de vehicles i vianants disposa que ?la retirada del vehicle se suspendrà immediatament si el conductor compareix abans que la grua hagi iniciat la seva marxa amb el vehicle enganxat i pren les mesures necessàries per fer cessar la situació irregular en la qual es trobava el vehicle, sens perjudici de l'abonament de la taxa corresponent?. 

L'article 6 de l'Ordenança fiscal reguladora dels serveis de grua estableix que ?si un cop iniciada la retirada del vehicle, se suspengués, per motius justificats, la tarifa es reduirà al 50%, i haurà de ser abonada a l'acte, per evitar la prossecució de la retirada.?

Així mateix, l'article 8 de l'Ordenança citada assenyala que ?la quota tributària s'ha de satisfer abans de recuperar el vehicle immobilitzat o retirat amb independència de la presentació de possibles recursos en contra?.

Un cop valorada la normativa citada i les circumstàncies d'aquest cas, el Síndic entén que l'agent de la grua hauria de disposar de datàfon perquè es pugui abonar a l'acte l'import de la taxa en aquells casos en què la persona interessada no disposi d'efectiu a fi de complir la normativa citada. 

En l'article 6 de l'Ordenança fiscal esmentada s'estableix una tarifa de 14 euros ?pel primer dia o fracció? de la permanència en el dipòsit municipal dels automòbils i furgonetes. 

Tot i això, el Síndic considera que cal tenir en compte que el vehicle va estar en el dipòsit únicament durant el temps que va ser necessari perquè el conductor abonés la taxa, raó per la qual no entén proporcionat que a la persona interessada se li imposés la tarifa de 14 euros per l'ingrés i la permanència del vehicle en el dipòsit.

D'acord amb tot això, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Vilassar de Mar, en primer lloc, que adopti les mesures oportunes per tal que els agents del servei de grua disposin de datàfon, a fi de facilitar l'abonament a l'acte de la taxa; en segon lloc, que revisi la decisió presa d'imposar la taxa de 14 euros per la permanència del vehicle en el dipòsit municipal al promotor; i, en tercer lloc, que, en cas que encara no s'hagi donat resposta expressa a la sol·licitud de devolució de l'import de la taxa presentada per la persona interessada, es resolgui de forma expressa, atès el deure de l'Administració de dictar resolució expressa i degudament motivada en tots els procediments i de notificar-la a la persona interessada.

Tramitació

Data Administració Tràmit

02/05/2011 Ajuntament de Vilassar de Mar Sol·licitud d'informació a l'Administració
03/06/2011 Ajuntament de Vilassar de Mar Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
27/01/2012 Ajuntament de Vilassar de Mar Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
26/03/2012 Ajuntament de Vilassar de Mar Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
25/04/2012 Ajuntament de Vilassar de Mar Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
07/11/2012 Ajuntament de Vilassar de Mar Resolució
30/11/2012 Ajuntament de Vilassar de Mar Seguiment finalitzat