Resolució
Q-01927/2011 Manca de pagament de l'Ajuntament de Sant Celoni d'un ajut per sufragar parcialment el cost d'escolarització de zero a tres anys al sector privat en aquest municipi.

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Beques i ajuts
Data d'inici 04/04/2011
Data de l'últim moviment 31/07/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Sant Celoni Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Departament d'Ensenyament Actuació no irregular de l'administració

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca de pagament de l'Ajuntament de Sant Celoni d'un ajut per sufragar parcialment el cost d'escolarització de zero a tres anys al sector privat en aquest municipi.

La persona interessada exposa que la seva filla està escolaritzada a l'escola bressol privada La Caseta del Bosc, de Sant Celoni, i que el curs 2010-2011 es va aprovar la concessió d'un ajut de 70 euros mensuals per als progenitors que tenien els fills escolaritzats en escoles bressol privades, però que el gener de 2011 ja no l'han cobrat. 

Després de fer la consulta sobre aquest canvi a l'Ajuntament, l'han informat que no l'ha cobrat a causa de la incompatibilitat d'aquest ajut amb el que atorga la Generalitat. La promotora no està d'acord amb el canvi de criteri perquè considera que s'estableixen diferències amb l'altra escola bressol privada del municipi i perquè ella no ha cobrat cap ajut de la Generalitat, de manera que les condicions per percebre el de l'Ajuntament no han variat.

Contingut

En l'informe tramès per l'Ajuntament de Sant Celoni s'exposen detalladament les condicions amb què el consistori atorga ajuts socials a famílies amb infants entre zero i tres anys escolaritzats en escoles bressol privades del municipi, amb l'objectiu de tendir a equiparar el cost d'accés al de l'escola bressol municipal El Blauet. Les bases recullen que en cap cas l'ajut no pot suposar una quota inferior a la de l'escola bressol municipal.

Després d'estudiar amb deteniment la informació de què disposa, el Síndic ha traslladat al consistori algunes consideracions sobre la gestió d'aquesta qüestió:

En primer lloc, els ajuts socials a famílies amb infants entre zero i tres anys escolaritzats en escoles bressol privades de Sant Celoni que atorga l'Ajuntament ha de regir-se, entre d'altres, per la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions. 

D'una banda, en les Bases d'ajuts socials adreçats a famílies amb infants entre zero i tres anys escolaritzats en escoles bressol privades de Sant Celoni es preveu que ?la percepció de l'ajut no pot suposar en cap cas, una quota inferior a la de l'escola bressol municipal El Blauet?. A la pràctica, la quota que han de pagar les famílies es pot veure modificada per les subvencions destinades a l'escolarització d'infants de zero a tres anys que atorga el Departament d'Ensenyament, que té per objectiu minorar el cost de les quotes d'accés. 

D'altra banda, en el conveni signat entre l'Ajuntament de Sant Celoni i l'escola bressol La Caseta del Bosc, s'exposa que aquest centre ?es compromet a [...] mantenir sense canvis les tarifes durant el curs acadèmic?. Segons la informació de què es disposa, el centre no ha respectat aquesta condició.

En definitiva, ens trobem davant d'un incompliment de les condicions que regulen la concessió de la subvenció d'ajuts socials a famílies amb infants entre zero i tres anys escolaritzats en escoles bressol privades de Sant Celoni. 

Així, en vista d'aquestes consideracions, el Síndic no aprecia actuació irregular per part de l'Administració local pel fet de suspendre el pagament de la subvenció atorgada o sol·licitar-ne el reintegrament en funció de la modificació final de la quota que han de pagar les famílies.

Amb tot, el Síndic demana a l'Ajuntament de Sant Celoni que, en el moment de tramitar el reintegrament, cal seguir les previsions recollides en l'article 42 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, sobre procediment de reintegrament. 


En segon lloc, la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, estableix en els articles 16 i 17 els continguts que han de constar en els convenis amb les entitats col·laboradores i en les bases reguladores de la concessió de les subvencions. 

Després d'estudiar el contingut de les bases i dels convenis, el Síndic considera que no s'ajusten exactament a les previsions que estableix la llei esmentada. 

En vista d'aquest fet, aquesta institució demana que en el futur l'Ajuntament de Sant Celoni adeqüi el contingut dels convenis i de les bases reguladores de la concessió de les subvencions a fi de garantir el compliment de l'ordenament jurídic vigent. Aquesta adequació ha de facilitar en el futur la gestió d'eventuals problemes que puguin sorgir, tal com ha succeït aquest curs 2010/2011, en la concessió dels ajuts. 

En tercer lloc, l'Ordre EDU/123/2010, d'1 de març, per la qual s'aproven les bases generals de les línies de subvencions i projectes del Departament d'Educació i les bases específiques dels programes que les integren, i s'obre la convocatòria pública per a l'any 2010, estableix pel que fa a les subvencions destinades a l'escolarització d'infants de zero a tres anys que ?sens perjudici del que estableixen les bases generals, l'obtenció d'aquests ajuts comporta per als centres beneficiaris les obligacions següents: (...) b) Repercutir íntegrament la subvenció als pares dels alumnes escolaritzats en els centres subvencionats?. 

Per tant, el Síndic demana a l'Ajuntament de Sant Celoni informació sobre la quota que finalment han de sufragar les famílies de l'escola bressol La Caseta del Bosc, per verificar si s'ha produït una minoració equivalent de la quota a la quantitat percebuda pel centre per part del Departament d'Ensenyament. 

Finalment, convé destacar que les polítiques de foment de l'accessibilitat econòmica a l'educació infantil de primer cicle, endegades tant per part de l'Administració local com per part del Departament d'Ensenyament, són positives per reduir les desigualtats d'accés. 

Més enllà de valorar positivament l'esforç que fa l'Ajuntament de Sant Celoni per promoure l'accessibilitat econòmica dels infants a l'educació infantil de primer cicle, el Síndic considera que la gestió de la titularitat de l'escola bressol La Caseta del Bosc pot perjudicar la funcionalitat i l'eficàcia dels ajuts socials adreçats a famílies amb infants entre zero i tres anys escolaritzats en escoles bressol privades de Sant Celoni que atorga l'Ajuntament o també de la subvenció destinada a l'escolarització d'infants de zero a tres anys que atorga el Departament d'Ensenyament. 

En vista d'aquesta situació, el Síndic demana a l'Ajuntament de Sant Celoni que treballi amb la titularitat de l'escola bressol La Caseta del Bosc amb l'objectiu de resoldre en el futur aquesta problemàtica.

Tramitació

Data Administració Tràmit

18/04/2011 Ajuntament de Sant Celoni Sol·licitud d'informació a l'Administració
09/05/2011 Ajuntament de Sant Celoni Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/05/2011 Ajuntament de Sant Celoni Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
25/11/2011 Ajuntament de Sant Celoni Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
17/01/2012 Ajuntament de Sant Celoni Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
10/02/2012 Ajuntament de Sant Celoni Resolució
27/02/2012 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Sol·licitud d'informació a l'Administració
22/05/2012 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
25/05/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
05/07/2012 Departament d'Ensenyament Resolució
31/07/2012 Ajuntament de Sant Celoni Seguiment finalitzat