Resolució
Q-01965/2015 Queixa relativa als requisits que s'estableixen per poder gaudir de les bonificacions previstes amb relació a la taxa per estacionament de vehicles en la via pública de diversos municipis, inclòs Barcelona

Matèries
Administració pública i tributs
Tributs
Tributs locals
Data d'inici 19/03/2015
Data de l'últim moviment 12/01/2016
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Cambrils Pendent d'acceptació per l'administració
Ajuntament de Lleida Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Institut Municipal d'Hisenda (IMH) Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Contingut

El promotor de la queixa exposa que està empadronat a Cambrils, però durant la setmana viu a Lleida, municipi on treballa. Condueix un vehicle d'empresa, del qual també fa ús durant les hores no laborables. L'impost de circulació del vehicle es liquida a Barcelona, on la seva empresa té el domicili social. Es queixa que no pot beneficiar-se de cap descompte per a aparcaments en zona blava, àrea verda, residents o altres avantatges que ofereixen els ajuntaments de Cambrils, Lleida i Barcelona.  

L'Ajuntament de Cambrils i el de Barcelona han informat que han contestat la sol·licitud del promotor en dates 1 de juny i 12 d'agost de 2015 respectivament. L'Ajuntament de Lleida ha tramès la resposta al Síndic però no indica si l'ha fet arribar també al promotor. Per tant, el Síndic li ha recordat que ha de respondre la sol·licitud del promotor de la queixa. 

Una vegada examinades les respostes dels ajuntaments, el Síndic fa les consideracions següents: 

L'article 106.1 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, reconeix a les entitats locals l'autonomia necessària per establir i exigir tributs d'acord amb el marc normatiu estatal vigent en matèria tributària.

En concret, els articles 20 i 57 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals (en endavant TRLHL) determina que els ajuntaments poden establir i exigir taxes per la prestació de serveis o per la realització d'activitats de la seva competència i per la utilització privativa o l'aprofitament especial dels béns de domini públic municipal.

Així doncs, d'acord amb els articles citats i a l'empara del que disposa el TRLHL, els ajuntaments poden establir i exigir una taxa per l'estacionament de vehicles a la via pública i determinar la quantia de la taxa. I, en el marc de l'autonomia municipal, cal apuntar que cada ajuntament pot determinar els usuaris als qual estan destinades les zones verdes d'estacionament o els documents que cal presentar per acreditar el dret a obtenir la targeta identificativa per tenir dret a una tarifa especial. Per tot això, el Síndic no aprecia una actuació administrativa irregular pel fet que al promotor no se li pugui aplicar cap benefici fiscal amb relació a la taxa d'estacionament. 

Tot i així, el Síndic ha demanat a l'Ajuntament de Cambrils, municipi en el qual el promotor consta empadronat, que valori la possibilitat de poder concedir la targeta de resident a aquells que estiguin empadronats al municipi i que siguin conductors principals d'un vehicle de l'empresa on treballen, tal com estableix l'ordenança fiscal 3.12 per a l'estacionament de vehicles en zona blava o verda del municipi de Barcelona.

Tramitació

Data Administració Tràmit

08/06/2015 Ajuntament de Cambrils Resposta a la comunicació a l'Administració de la queixa
10/06/2015 Ajuntament de Lleida Resposta a la comunicació a l'Administració de la queixa
13/08/2015 Institut Municipal d'Hisenda (IMH) Sol·licitud d'informació a l'Administració
14/08/2015 Institut Municipal d'Hisenda (IMH) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/09/2015 Institut Municipal d'Hisenda (IMH) No irregularitat
15/09/2015 Ajuntament de Lleida No irregularitat
15/09/2015 Ajuntament de Cambrils Resolució pendent d'acceptació
02/11/2015 Ajuntament de Cambrils Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
12/01/2016 Ajuntament de Cambrils Resposta a la resolució pendent d'acceptació