Resolució
Q-01970/2013 Disconformitat amb les molèsties que ocasiona un establiment d'oci nocturn del barri de Gràcia de Barcelona

Matèries
Polítiques territorials
Medi ambient
Contaminació
Data d'inici 12/03/2013
Data de l'últim moviment 17/07/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb les molèsties que ocasiona als veïns l'activitat d'un establiment d'oci nocturn del barri de Gràcia de Barcelona.

Contingut

Tenint en compte tota la informació de què es disposa, no es pot negar l'existència d'una problemàtica de sorolls que afecta els veïns de la zona i que deriva directament de l'exercici de l'activitat de l'establiment denunciat i de l'actitud incívica dels seus clients.  

Com en altres zones de la ciutat de Barcelona, queda palès que el dret al descans dels veïns entra en col·lisió amb l'exercici de les activitats d'oci nocturn.

En aquest sentit, el Síndic recorda a l'Ajuntament que l'article 5.2. h) de la Llei 11/2009, de 6 de juliol, de regulació administrativa dels espectacles públics i les activitats recreatives, estableix que els espectadors, els participants i els usuaris dels espectacles públics i de les activitats recreatives tenen l'obligació d'adoptar una conducta, a l'entrada i a la sortida de l'establiment, que garanteixi la convivència entre els ciutadans i no destorbi el descans dels veïns, i de no malmetre el mobiliari urbà que hi hagi a l'entorn d'on es duu a terme l'espectacle o l'activitat. 

Així mateix, tant les administracions competents com les persones responsables dels establiments oberts al públic, dels espectacles públics i de les activitats recreatives han de garantir la convivència ordenada entre els espectadors, els participants i els usuaris d'aquests establiments i la resta de ciutadans, especialment els que viuen a prop dels llocs on es duen a terme aquestes activitats, amb ple respecte als drets d'aquestes persones (article 2 de la Llei 11/2009, de 6 de juliol). 

D'altra banda, els organitzadors i els titulars d'espectacles públics i les activitats recreatives tenen l'obligació d'informar el personal de control d'accés i el de serveis de vigilància sobre les funcions i les obligacions que els atribueix la normativa específica, i també sobre les responsabilitats personals que es poden derivar de l'incompliment de les dites funcions i obligacions (article 6.2.p de la Llei 11/2009, de 6 de juliol). 

Per aquest motiu, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Barcelona que faci les comprovacions oportunes per constatar que el personal de control d'accés disposa de l'habilitació que marca la normativa esmentada, i que compleix les seves funcions d'acord amb les previsions establertes.  

Pel que fa als sorolls, caldria veure el resultat de l'última sonometria, per poder constatar el grau de superació dels valors límit d'immissió, i les mesures provisionals que es podrien fer adoptar en funció dels resultats obtinguts. 

A més de tot això, el Síndic entén que es podrien adoptar les mesures següents:

1. Planificar convenientment els serveis i reforçar la dotació policial en funció de la programació de la sala.

2. Continuar mantenint contactes periòdics amb els veïns per fomentar el seguiment que es consideri oportú, amb l'objectiu de clarificar qualsevol dubte o qüestió que pugui sorgir, i dur a terme reunions periòdiques d'anàlisi i seguiment de la situació amb el veïnat.

3. Programar i reforçar la presència uniformada al carrer, a banda de les patrulles amb equips de paisà, per tal de prevenir il·lícits penals o administratius i contribuir a dissuadir-los. 

4. Mantenir i intensificar la vigilància i el patrullatge al Districte de Gràcia i, en particular, en els punts i horaris que s'hagin detectat com de més risc. 

5. Incoar expedients sancionadors als clients del local d'oci que derivin de les denúncies fetes tant per Guàrdia Urbana com pel cos de Mossos d'Esquadra, per incompliments de l'Ordenança de mesures per fomentar i garantir la convivència ciutadana a l'espai públic de Barcelona, o per vulneració de qualsevol altra normativa (medi ambient, etc).

6. Incoar expedients sancionadors al titular de l'activitat quan es constatin incompliments de la normativa d'espectacles públics i activitats recreatives i de les ordenances municipals. 

7. Organitzar i efectuar controls d'alcoholèmia i d'estupefaents en aquell indret, ja que se n'ha constatat el consum, i, en funció del resultat, adoptar les accions corresponents.

Tramitació

Data Administració Tràmit

09/04/2013 Districte de Gràcia Sol·licitud d'informació a l'Administració
27/05/2013 Districte de Gràcia Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
12/09/2013 Ajuntament de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
12/11/2013 Ajuntament de Barcelona Resolució pendent d'acceptació
25/03/2014 Ajuntament de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
10/04/2014 Ajuntament de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació
15/07/2014 Ajuntament de Barcelona Irregularitat
15/07/2014 Districte de Gràcia Irregularitat
17/07/2014 Ajuntament de Barcelona Seguiment finalitzat