Resolució
Q-01974/2013 Disconformitat amb la resolució sancionadora d'un expedient incoat arran d'una infracció de trànsit

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu sancionador i expropiació forçosa
Data d'inici 12/03/2013
Data de l'últim moviment 14/02/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Sant Cugat del Vallès Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la resolució sancionadora d'un expedient incoat arran d'una infracció de trànsit.

Exposa que el 2 de gener de 2013 va estacionar el seu vehicle en un lloc de Sant Cugat del Vallès en què estava permès l'estacionament, però el 5 de gener el vehicle havia estat retirat per la grua municipal amb motiu de la cavalcada de reis. Va pagar la taxa per la retirada del vehicle i li van lliurar la denúncia de trànsit, en la qual s'indicava que no havia obeït un senyal vertical de parada i estacionament prohibits.

El 16 de gener de 2013 va presentar un escrit d'al·legacions en què exposava que el dia 2 de gener de 2013 no hi havia cap senyal que prohibís l'estacionament ni que indiqués que havia de passar la cavalcada. La resolució de 2 d'abril de 2013 indica que s'ha comprovat que entre els dies 24 i 31 de desembre de 2012 es va col·locar senyalització provisional amb motiu de la cavalcada de reis i que, per tant, quan el vehicle va ser denunciat la senyalització feia com a mínim cinc dies que estava col·locada. La resolució també recorda que els agents tenen presumpció de veracitat i, en conseqüència, es resol desestimar les al·legacions de la persona interessada.

Contingut

L'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès ha tramès l'informe elaborat per l'inspector en cap de la Policia Local, en el qual s'indica que la senyalització provisional amb motiu de la cavalcada de reis es va començar a col·locar el 24 de desembre i va quedar col·locada el 31 de desembre de 2012. 

Així mateix, s'informa que el carrer en què el promotor havia aparcat el seu vehicle estava degudament senyalitzat, si bé es proporciona dues fotografies d'algun dels senyals que no corresponen ni amb el lloc ni amb la data indicada en l'informe.

En el darrer informe que s'ha facilitat consta la signatura de les persones responsables d'ordenar la senyalització de la cavalcada, si bé no es proporciona cap prova que demostri que el vehicle de la persona interessada no estigués estacionat abans de col·locar els senyals.

El Síndic recorda que la presumpció de veracitat ?iuris tantum? que estableix l'article 75 de la Llei de trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat vial només dóna fe de la presència efectiva del vehicle de la persona interessada al moment i al lloc en què es va produir la denúncia, però la mateixa disposició legal estableix el deure dels agents de l'autoritat encarregats de la vigilància del trànsit d'aportar tots els elements probatoris possibles sobre el fet denunciat.

D'aquesta manera, atès que no ha quedat provat que el vehicle de la persona interessada no estigués estacionat amb anterioritat a la col·locació dels senyals, el Síndic entén que si bé era procedent retirar-lo de la via pública, s'hauria d'haver deixat a un lloc proper sense que això comportés cap taxa ni sanció per a la persona interessada.

En conseqüència, el Síndic demana a l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès que ordeni l'anul·lació tant de la sanció imposada a la persona interessada com de la taxa corresponent a la retirada del vehicle per la grua, i que s'ordeni la devolució dels ingressos indegudament percebuts per l'Ajuntament.

Tramitació

Data Administració Tràmit

16/04/2013 Ajuntament de Sant Cugat del Vallès Sol·licitud d'informació a l'Administració
02/05/2013 Ajuntament de Sant Cugat del Vallès Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
27/05/2013 Ajuntament de Sant Cugat del Vallès Sol·licitud d'informació a l'Administració
19/07/2013 Ajuntament de Sant Cugat del Vallès Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
19/08/2013 Ajuntament de Sant Cugat del Vallès Resolució pendent d'acceptació
09/10/2013 Ajuntament de Sant Cugat del Vallès Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
24/10/2013 Ajuntament de Sant Cugat del Vallès Resposta a la resolució pendent d'acceptació
07/11/2013 Ajuntament de Sant Cugat del Vallès Resolució pendent d'acceptació
31/12/2013 Ajuntament de Sant Cugat del Vallès Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
10/02/2014 Ajuntament de Sant Cugat del Vallès Resposta a la resolució pendent d'acceptació
13/02/2014 Ajuntament de Sant Cugat del Vallès No irregularitat
14/02/2014 Ajuntament de Sant Cugat del Vallès Seguiment finalitzat