Resolució
Q-01979/2012 Disconformitat amb el fet que no s'hagin tingut en compte unes hores de formació pràctica d'un cicle formatiu arran d'haver sol·licitat un canvi de centre

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Drets i deures dels alumnes
Data d'inici 14/03/2012
Data de l'últim moviment 31/12/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa exposa que ha cursat el primer curs del cicle formatiu de Dietètica a l'institut de l'Ebre (Tortosa), i que per fer el segon curs va decidir canviar de centre, a l'Institut Cal·lípolis (Tarragona). 

Segons exposa, va fer la formació pràctica en centres de treball durant el període comprès entre 10 de maig de 2010 i el 10 de juny de 2010 i, tot i que en el moment en què va fer la matrícula a l'institut Cal·lípolis li van assegurar que se li tindrien en compte les setanta-dues hores de formació pràctica que havia fet, ara li diuen que les ha de tornar a fer perquè no es poden fer en dos centres diferents.

El 22 de desembre de 2011 va presentar un escrit al Departament d'Ensenyament per reclamar que se li tinguessin en compte les hores de formació pràctica que ja havia fet, però no ha rebut resposta.

Contingut

El Departament d'Ensenyament informa que, d'acord amb el document per a l'organització i el funcionament dels centres públics d'educació secundària que regula el desenvolupament, la concreció i l'aplicació dels currículums de formació professional LOGSE, s'estableix que s'ha de qualificar l'alumnat amb relació als crèdits finalitzats i als mòduls corresponents.

En l'apartat d'avaluació del crèdit de formació en centres de treball d'aquest document es recull que en acabar la formació al centre de treball la persona responsable de la formació a l'empresa ha de valorar l'evolució de l'alumne mitjançant un informe que s'ha d'incorporar al quadern de pràctiques. D'acord amb aquesta normativa, el Departament ha valorat que no es poden reconèixer les hores de formació pràctica cursades pel promotor, ja que només havia fet setanta-dues hores i no havia assolit el total d'hores que marca el currículum (410) per a aquest cicle formatiu. Per aquest motiu, la Junta d'Avaluació de l'institut no les va avaluar. 

De tota manera, atès que el promotor també es queixava de la informació facilitada, el Síndic recorda al Departament d'Ensenyament que ha de fer el màxim de difusió d'aquesta normativa perquè les persones que canviïn de centre amb part de la formació pràctica feta siguin coneixedores de les conseqüències a què s'han d'atenir.

D'altra banda, el Síndic demana al Departament que valori la possibilitat d'introduir situacions excepcionals com la que exposa el promotor en què, per circumstàncies concretes i amb un mínim d'hores realitzades, l'alumne que hagi de fer un canvi de centre abans de finalitzar el total d'hores del crèdit de formació en centre de treball pugui ser avaluat de forma parcial dels crèdits ja realitzats, i se li puguin reconèixer aquestes hores juntament amb la resta d'hores fins a finalitzar el cicle.

El Departament ha informat que accepta els suggeriments del Síndic i procurarà millorar la informació facilitada des dels centres a les persones interessades, mitjançant la difusió de la normativa escaient, motiu pel qual el Síndic finalitza les seves actuacions en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

29/05/2012 Direcció General de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial Sol·licitud d'informació a l'Administració
24/07/2012 Direcció General de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
31/10/2012 Direcció General de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial Reiteració posterior a la primera
05/12/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
12/02/2013 Departament d'Ensenyament Resolució
08/05/2013 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
06/11/2013 Departament d'Ensenyament Irregularitat
06/11/2013 Direcció General de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial Irregularitat
31/12/2013 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat