Resolució
Q-01988/2014 Queixa relativa al valor cadastral d'unes finques ubicades al municipi de Cunit i al tipus impositiu que aplica l'Ajuntament a l'impost sobre béns immobles

Matèries
Administració pública i tributs
Tributs
Tributs estatals
Data d'inici 31/03/2014
Data de l'últim moviment 21/07/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Cunit Pendent d'acceptació per l'administració

Plantejament

La persona interessada ha presentat una queixa en relació amb el valor cadastral d'unes finques ubicades al municipi de Cunit, i amb l'existència de discrepàncies entre el valor cadastral i la realitat immobiliària, la qual cosa fa que la quota tributària de l'impost sobre béns immobles de naturalesa urbana sigui excessiva, en opinió de la promotora.

Així mateix, manifesta que l'Ajuntament eleva el tipus impositiu aplicable a l'impost sobre béns immobles (en endavant IBI) any rere any, de manera que la càrrega fiscal per als veïns de Cunit és excessiva, i a més no veuen reflectits els impostos que satisfan en la prestació de serveis per part de l'Ajuntament.

Contingut

El Síndic és conscient que l'increment de l'IBI dels darrers exercicis fiscals s'ajusta a la normativa que li és d'aplicació, i que pel que fa a la determinació del tipus de gravamen, l'Ajuntament actua en exercici de la potestat tributària de què és titular i sobre la base dels principis d'autonomia i suficiència financera. 

No obstant això, cal tenir en compte l'actual conjuntura econòmica, amb la notòria pèrdua de capacitat econòmica per a moltes persones, circumstàncies que no poden ser obviades pels poders públics a l'hora d'imposar la càrrega tributària. Les administracions públiques han de garantir que la pressió fiscal que suporten els ciutadans s'ajusta als principis de capacitat econòmica i justícia tributària. 

En aquest sentit, cal recordar que el principi de capacitat econòmica a l'entorn de l'IBI s'articula en la determinació del valor cadastral. El principi constitucional de capacitat econòmica sobre el qual s'articula el nostre sistema tributari exigeix l'actualització dels valors cadastrals perquè s'ajustin a l'evolució real del mercat immobiliari en els municipis on s'han aprovat ponències de valors total en els anys de bombolla immobiliària.

Altrament, els subjectes passius es veurien obligats a assumir unes liquidacions tributàries que graven una riquesa inexistent, perquè estan efectuades sobre un valor cadastral que no s'ajusta a la realitat del valor de mercat, situacions que són contràries, alhora, al principi constitucional de justícia tributària.

Per aquest motiu, un cop reconeguda per part del Cadastre la idoneïtat en l'aplicació dels coeficients per adequar el valor cadastral a la baixada del valor de mercat, aquests coeficients han de ser aplicats per l'Ajuntament a fi de garantir que els ciutadans contribueixin a les despeses públiques d'acord amb la seva capacitat econòmica i mitjançant un sistema tributari just.

Tramitació

Data Administració Tràmit

04/04/2014 Ajuntament de Cunit Sol·licitud d'informació a l'Administració
20/05/2014 Ajuntament de Cunit Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
17/09/2014 Ajuntament de Cunit Segona reiteració / Obstaculització
20/10/2014 Ajuntament de Cunit Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
19/11/2014 Ajuntament de Cunit Resolució pendent d'acceptació
05/01/2015 Ajuntament de Cunit Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
21/07/2015 Ajuntament de Cunit Segona reiteració / No col·laboració

Expedients Relacionats

Q-04769/2013
Q-01168/2014