Resolució
Q-01992/2010 Desestimació del Departament d'Acció Social i Ciutadania d'una sol·licitud de revisió de reconeixement del grau de dependència.

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Persones amb discapacitat
Data d'inici 04/05/2010
Data de l'últim moviment 31/08/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor exposa la seva disconformitat amb la resolució de 23 de març de 2010 del Departament d'Acció Social i Ciutadania (en endavant DASC) que desestima la sol·licitud de revisió del grau de disminució que va presentar en data 29 de setembre de 2009, sense haver-lo citat per passar la valoració corresponent.

La persona interessada informa que té reconegut el mateix grau de disminució que li va ser reconegut l'any 2001, tot i haver presentat diversos informes mèdics en què segons manifesta s'acredita l'empitjorament del seu estat. Segons la informació que aporta, l'últim informe mèdic és de data de 23 de novembre de 2009. 

De la documentació que facilita el reclamant, s'observa que en la resolució de 23 de març de 2010, s'indica que "de les al·legacions efectuades, un cop valorades per l'equip de valoració, no es desprèn l'existència de fets o dades noves que desvirtuïn les que van fonamentar la resolució anterior", emesa en data 30 de setembre de 2004.

El promotor de la queixa manifesta que el mes de gener de 2009 va ser intervingut quirúrgicament i, segons diu, així es va acreditar a l'Administració. No obstant això, indica que sense ser citat perquè passés una nova valoració ateses les noves circumstàncies, es va dictar la resolució de 23 de març de 2010, del contingut de la qual es desprèn que no existeixen fets o dades noves que desvirtuïn les de l'any 2004.

Contingut

L'anterior DASC va informar que la sol·licitud de revisió de grau de discapacitat presentada per la persona interessada havia estat desestimada en data 29 de setembre de 2009. I, en concret va indicar que "es va desestimar la seva revisió de grau de disminució i es va confirmar la qualificació de disminució emesa al seu dia atès que de les al·legacions efectuades, un cop valorades per l'equip de valoració, no es desprèn l'existència de fets o dades noves que desvirtuïn les que van fonamentar la resolució anterior, ja que no consten presentats nous informes que facin modificar la valoració anterior". D'altra banda, aquest departament també va indicar que no constava que la persona interessada hagués interposat una reclamació prèvia contra la resolució esmentada.

Una vegada estudiada tota la documentació, el Síndic ha formulat les consideracions següents: 

L'article 9.1 del Reial decret 1971/1999, de 23 de desembre, de procediment per al reconeixement, declaració i qualificació del grau de discapacitat, disposa que la valoració de les situacions de discapacitat i la qualificació de grau s'han d'efectuar amb l'examen previ de la persona interessada per part dels òrgans tècnics corresponents. 

Cal entendre, doncs, que aquest examen hauria de constituir la norma general i la pràctica habitual en aquests procediments, sens perjudici que en casos especials es pugui formular el dictamen tenint en compte altres informes emesos per altres professionals, d'acord amb el que recull l'article 9.4 del Reial decret 1971/1999, quan les circumstàncies especials de les persones interessades així ho aconsellin. És per això que el Síndic considera que la necessitat d'un reconeixement previ hauria d'entendre's de la mateixa manera en els supòsits de revisions de grau prèviament reconegut. 

Pel que fa a aquest cas concret, no es recull en la resolució que la persona interessada estigui sotmesa a cap de les circumstàncies especials de què parla l'article 9 i, en canvi, per les dades disponibles, no consta que arran de la presentació de la sol·licitud de revisió de grau que va presentar aquesta persona en data 29 de setembre de 2009 se l'hagués citat a fi que els òrgans tècnics competents li poguessin practicar el reconeixement mèdic que correspongués. 

D'altra banda, cal tenir en compte que per garantir el dret de les persones a conèixer les raons seguides per l'Administració per prendre una decisió, cal que els actes que es dictin siguin suficientment motivats, i que resolguin de manera detallada i precisa les raons per les quals es considera que s'ha de mantenir la resolució anterior, sense que sigui suficient una referència genèrica, com es fa en aquest cas.

Per tot això, en vista del contingut de la resolució de 23 de març de 2010 i atès que no consta que a la persona interessada se li hagués practicat un reconeixement mèdic arran de la sol·licitud de revisió de grau de discapacitat presentada en data 29 de setembre de 2009, el Síndic suggereix al recent Departament de Benestar Social i Família que revisi d'ofici la decisió presa en la resolució per la qual es desestima la revisió de grau sol·licitada i se citi el promotor per a un reconeixement. Així mateix, també recorda que les resolucions denegatòries que dicti l'Administració han de superar els formats enunciatius dels motius de fet i de dret, i han de ser detallades i precises, i exposar les raons en què es basa la denegació. 

D'altra banda, i des d'una perspectiva general, el Síndic suggereix que s'introdueixin les mesures que calguin perquè l'examen directe de la persona interessada sigui la pràctica habitual en tots els procediments de reconeixement de grau i també de revisió del grau prèviament reconegut. 

En data 16 de setembre de 2011 el Síndic reitera el seu suggeriment.

Tramitació

Data Administració Tràmit

20/05/2010 Departament d'Acció Social i Ciutadania (28/11/2006 - 26/12/2010) Sol·licitud d'informació a l'Administració
13/10/2010 Departament d'Acció Social i Ciutadania (28/11/2006 - 26/12/2010) Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
03/11/2010 Departament d'Acció Social i Ciutadania (28/11/2006 - 26/12/2010) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/12/2010 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/03/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
02/05/2011 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
12/01/2012 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
26/03/2012 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
16/08/2012 Departament de Benestar Social i Família Resolució
31/08/2012 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat