Resolució
Q-01992/2013 Manca de resposta de l'Ajuntament d'Alcanar a una queixa per la localització de la terrassa d'un bar

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Mobilitat
Data d'inici 13/03/2013
Data de l'últim moviment 13/11/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament d'Alcanar Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la localització de la terrassa d'un bar a Alcanar, que impedeix el pas dels vianants. Exposa que s'ha adreçat a l'Ajuntament però que no ha rebut resposta.

Contingut

L'Ajuntament comunica que, una vegada comprovat que, efectivament, la disposició de les taules i de les cadires del bar impedien el trànsit dels vianants per la vorera, s'ha optat per senyalitzar un pas pel mig de la terrassa.  

Tot i això, el promotor ha aportat fotografies que acrediten que aquest pas no el respecten ni els usuaris del bar ni el titular de l'activitat, que emmagatzema el mobiliari a la mateixa terrassa.

En vista d'aquesta informació, el Síndic recorda que l'Ordenança de policia i bon govern diu a l'article 49 que els titulars dels establiments poden ocupar part de la via pública davant les façanes dels seus establiments només si disposen de la llicència municipal preceptiva. Aquesta llicència ha de determinar la superfície màxima ocupada ?en funció de les característiques de la via, amplària de la calçada i intensitat del trànsit, tant rodat com de vianants?. Així mateix, el punt 5è de l'article 49 de l'Ordenança precisa que l'atorgament d'aquestes llicències és discrecional en funció del ?trastorn que l'ocupament pugui causar al trànsit de persones i vehicles?. En concret, pel que fa a les llicències d'ocupació de la via pública, l'article 50.4 estableix que: ?Diàriament, en procedir-se al tancament de l'establiment s'hauran de retirar les taules, les cadires, para-sols i altres elements que inclogui l'ocupació.?

D'altra banda, el Síndic també recorda que segons el Codi d'accessibilitat, aprovat pel Decret 135/1995, de 24 de març, de desplegament de la Llei 20/1991, de 25 de novembre, de promoció de l'accessibilitat i de supressió de barreres arquitectòniques, un itinerari de vianants es considera adaptat quan té una amplada lliure mínima de 0,90 m.

Per tot això, el Síndic suggereix a l'Ajuntament d'Alcanar que valori la possibilitat de reduir la superfície d'aquesta terrassa, de canviar de situació el recorregut o de delimitar-lo clarament mitjançant mobiliari urbà, per tal d'evitar que els vianants hagin de transitar per la calçada, i que s'adapti l'itinerari al que estableix el Codi d'accessibilitat.

Tramitació

Data Administració Tràmit

03/05/2013 Ajuntament d'Alcanar Sol·licitud d'informació a l'Administració
01/07/2013 Ajuntament d'Alcanar Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/07/2013 Ajuntament d'Alcanar Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
01/10/2013 Ajuntament d'Alcanar Resolució pendent d'acceptació
18/11/2013 Ajuntament d'Alcanar Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
02/12/2013 Ajuntament d'Alcanar Resposta a la resolució pendent d'acceptació
12/05/2014 Ajuntament d'Alcanar Resolució pendent d'acceptació
27/06/2014 Ajuntament d'Alcanar Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
21/08/2014 Ajuntament d'Alcanar Resposta a la resolució pendent d'acceptació
12/11/2015 Ajuntament d'Alcanar Irregularitat
13/11/2015 Ajuntament d'Alcanar Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració