Resolució
Q-01993/2011 Desacord amb una avaluació d'incapacitat temporal feta per l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques.

Matèries
Polítiques socials
Salut
Disconformitat amb el diagnòstic i tractament de la malaltia
Data d'inici 05/04/2011
Data de l'últim moviment 08/11/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Salut Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La persona promotora de la queixa considera que la seva valoració d'incapacitat temporal no s'ha fet correctament perquè no la va valorar l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques (en endavant, ICAM) sinó una empresa externa (Institut NEPP), no hi havia metges especialitzats i, a més, indica que l'informe de valoració el va signar un metge que no és el que la va visitar. Ha presentat un escrit a l'ICAM en què expressa el seu desacord i no ha rebut cap resposta.

Contingut

Pel que fa a la manca de resposta a l'escrit de la persona interessada, el Departament de Salut ha tramès al Síndic una còpia de les resolucions emeses en relació amb aquest assumpte, mitjançant les quals es resolen, d'una banda, la impugnació de l'alta mèdica, que es va desestimar, i de l'altra, la impugnació contra la decisió de no iniciar un procediment d'incapacitat temporal, que també es va desestimar.

Ateses aquestes resolucions, el Síndic constata que no hi ha hagut la manca de resposta de què es queixa la persona interessada.

Pel que fa a l'informe emès per l'Institut NEPP, signat digitalment per un psiquiatra que no va visitar la persona interessada, l'ICAM ha engegat les gestions indagatòries oportunes i ha constatat que, efectivament, la persona que signa l'informe no és qui la va visitar.

Sobre això, el Síndic ha recordat al Departament de Salut la necessitat que l'ICAM faci un control rigorós i continu de l'eficàcia i la qualitat del servei i del compliment dels estàndards de qualitat fixats prèviament. També l'ha instat a investigar si aquest cas respon a una circumstància puntual o bé es produeix de manera freqüent i, en cas que es constatés que és una pràctica habitual, es duguin a terme les accions corresponents.

Pel que fa a l'Institut NEPP, centre col·laborador de l'ICAM i, alhora, de la Mútua Intercomarcal, mútua de l'empresa en què treballa la persona interessada, s'informa, d'una banda, que és un centre que presta serveis per a l'elaboració de dictàmens mèdics i proves diagnòstiques i funcionals amb la finalitat de valorar la capacitat laboral dels treballadors i les treballadores avaluats, atès que va ser homologat per fer aquestes funcions, tal com consta en l'adjudicació dels contractes en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya; i de l'altra, que la prestació d'aquest servei no és incompatible amb la resta d'activitats professionals que puguin desenvolupar els metges.

No obstant això, el Síndic ha suggerit al Departament de Salut que, sempre que sigui possible escollir entre diversos centres col·laboradors, l'ICAM demani el seu informe a un centre que no tingui cap mena de vinculació amb la persona treballadora.

Un cop fetes totes aquestes consideracions, el Síndic dóna per acabada la seva intervenció en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

23/05/2011 Institut Català d'Avaluacions Mèdiques (ICAM) Sol·licitud d'informació a l'Administració
23/06/2011 Departament de Salut Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
08/11/2011 Departament de Salut Resolució