Resolució
Q-01996/2015 Queixa relativa al desnonament d'una família amb dos infants a càrrec i a la denegació d'un pis d'emergència social

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Drets de les famílies. Subvencions i ajuts
Data d'inici 20/03/2015
Data de l'últim moviment 07/01/2016
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Barcelona Pendent d'acceptació per l'administració
Consorci de l'Habitatge de Barcelona Pendent de rebre informació de l'administració

Contingut

El promotor de la queixa, amb dos infants a càrrec, exposava la seva preocupació davant d'un desnonament previst per al 23 de març de 2015 i de la denegació d'un pis d'emergència social.

Segons l'informe tramès per l'Ajuntament de Barcelona, s'ha ofert a aquesta família l'ajut d'un allotjament temporal en pensió completa fins a l'1 d'abril de 2015, i s'ha arribat a un acord subjecte a un pla de treball d'ajut de 400 euros durant sis mesos perquè puguin buscar un nou habitatge.

Posteriorment, el promotor ha exposat al Síndic que ja ha trobat un pis per llogar però que l'Ajuntament no compleix la proposta d'ajut que va oferir a la família, que ja ha estat desnonada i a la qual se'ls va denegar el pis de la mesa d'emergència.

El síndic considera que l'allotjament en un hostal durant un període molt extens no seria una situació adequada per als infants. L'article 27 de la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant determina el dret de tots els infants a un nivell de vida adequat al seu desenvolupament físic, mental, espiritual, moral i social. Els pares o altres persones responsables de l'infant tenen l'obligació primordial d'assegurar, dins de les seves possibilitats econòmiques, les condicions de vida necessàries per al desenvolupament de l'infant. Els estats membres, d'acord amb les condicions nacionals i segons els seus mitjans, han de prendre les mesures apropiades per ajudar els pares i les altres persones responsables de l'infant a fer efectiu aquest dret i, en cas de necessitat, han de donar ajut material i programes de suport, principalment pel que fa a la nutrició, el vestit i l'habitatge. 

Per tant, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Barcelona que se segueixi treballant amb aquesta família i se'ls proporcioni el suport i l'acompanyament necessaris dins del pla de treball acordat perquè puguin acomplir les seves responsabilitats plenament, i que es garanteixi una situació residencial i unes condicions materials de vida normalitzadores per als infants.

Tramitació

Data Administració Tràmit

23/03/2015 Consorci de l'Habitatge de Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
23/03/2015 Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports Sol·licitud d'informació a l'Administració
24/03/2015 Ajuntament de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
26/03/2015 Ajuntament de Barcelona Resolució pendent d'acceptació
31/03/2015 Ajuntament de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació
31/03/2015 Consorci de l'Habitatge de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
18/11/2015 Ajuntament de Barcelona Resolució pendent d'acceptació
07/01/2016 Ajuntament de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació