Resolució
Q-02006/2007 Manca d'actuació suficient de l'Ajuntament de Mollerussa davant de les denúncies per molèsties d'una empresa

Matèries
Polítiques territorials
Medi ambient
Contaminació
Data d'inici 24/04/2007
Data de l'últim moviment 08/03/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Mollerussa Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Els promotors es queixen de la manca d'actuació de l'Ajuntament davant les queixes per molèsties d'una empresa.

Contingut

L'Ajuntament explica l'intercanvi d'escrits amb la titular de l'empresa sobre els requeriments de la normativa d'intervenció ambiental. A més, tramet una còpia de les actes de la Policia Local sobre molèsties nocturnes i un mesurament acústic fet, a més d’un informe de l'arquitecte municipal sobre la idoneïtat urbanística de la instal·lació. 

Un cop estudiats aquests antecedents, el Síndic indica que de la informació facilitada es desprèn que des de l'any 2004 l'activitat provoca molèsties per sorolls que els veïns afectats van posar en coneixement de l'Ajuntament al juny de 2005. Més de dos anys i mig després, per les afirmacions dels veïns i per l'únic mesurament que sembla que ha fet aquest Ajuntament, s'entén que les molèsties persisteixen i amb uns valors que superen els acceptables i que els veïns no estan obligats a suportar. 

D'altra banda des del maig de 2001, l'empresa està sent requerida per tal que s'adeqüi a la normativa en matèria ambiental, sense que consti que ho hagi fet. Tot i que no se sap en quin annex de la Llei 3/1998, de 27 de febrer, de la intervenció integral de l’Administració ambiental, està inclosa aquesta activitat, no han ajudat els successius ajornaments de l'obligació d'adequació. El titular de l'activitat no ha mostrat diligència ni possiblement interès per complir els requeriments legals.

De la documentació de què es disposa es comprova que al desembre del 2003, l'empresa va anunciar al consistori que el projecte per adequar-se a la Llei 3/1998 estava en fase de redacció, i el novembre de 2006, tres anys més tard, una consultoria va informar que havia estat contractada per fer aquells treballs. A hores d'ara, ni l'activitat s'ha adequat a la Llei ni l’Ajuntament de Mollerussa disposa de comprovacions objectives suficients sobre el nivell de contaminació acústica, a no ser que es tingui en compte la del passat mes de juliol, l’única en almenys tres anys. Mentrestant, hi ha indicis versemblants que els veïns han de suportar uns llindars de molèsties per sorolls per sobre de la normativa legal i de la regulació municipal (article 165 de les Normes subsidiàries del planejament vigent i els articles que són d'aplicació de l'Ordenança de sorolls del municipi de Mollerussa). 

El Síndic recorda que el fet que una activitat estigui pendent d'adequació o no, en vista de la darrera modificació de les condicions d'adequació segons l'article 24 de la Llei 17/2007, de 21 de desembre, de mesures fiscals i financeres, no significa que no hagi de complir amb els requeriments ambientals a que està subjecta. Per això, l'Ajuntament, en exercici de les seves funcions de policia administrativa, ha de fer complir al titular de l'activitat els requisits ambientals que siguin d'aplicació en cada moment. 

Tant segons l'antic Reglament d'intervenció administrativa en les activitats molestes, insalubres, nocives i perilloses d'aplicació en el moment d'atorgament de la llicència, com segons el Reglament d'obres, activitats i serveis dels ens locals, i la normativa vigent en matèria d'intervenció integral de l'Administració ambiental, les autoritzacions per a l'exercici d'una activitat determinada no es conceben com un instrument estàtic atorgat en un determinat moment amb efectes per temps indefinit, sinó que de forma continuada les condicions d'exercici de l'activitat han adaptar-se en tot moment a les millors tècniques disponibles.  

L'Ajuntament té les competències en aquesta matèria i, en conseqüència, ha d'exercir-les mitjançant la inspecció i la policia administrativa, actuacions que podran donar lloc a la proposta d'actuació corresponent i al conseqüent acte administratiu, amb els requisits propis d'aquests, dictat per òrgan de govern municipal competent. Davant de molèsties d'una activitat, l'actuació municipal ha d'estar encaminada a fer el possible per intentar objectivar la situació i per no deixar a la sola iniciativa del titular de l'activitat el fet d'actuar en un sentit o en un altre. 

Atès el temps que fa que duren el fets amb una constatada inactivitat per les dues bandes, el Síndic recorda, en primer lloc, la necessitat de posar en marxa els recursos legals i materials per tal d'objectivar el nivell de molèsties que provoca l'empresa, segons la normativa, i, en cas de llindars acústics superiors als admesos, determinar i fer aplicar les mesures correctores i cautelars oportunes, si escau; en segon lloc, la necessitat d’aplicar el que estableix l'article 16.d de l’Ordenança municipal, quant a les condicions de càrrega i descàrrega de mercaderies; i, finalment, la necessitat d’estudiar la possibilitat d’un accés alternatiu per als camions que entren i surten de la factoria menys molest per als veïns.

Tramitació

Data Administració Tràmit

31/05/2007 Ajuntament de Mollerussa Sol·licitud d'informació a l'Administració
27/06/2007 Ajuntament de Mollerussa Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
26/10/2007 Ajuntament de Mollerussa Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
26/10/2007 Ajuntament de Mollerussa Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
31/01/2008 Ajuntament de Mollerussa Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
18/04/2008 Ajuntament de Mollerussa Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
08/10/2008 Ajuntament de Mollerussa Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
17/04/2009 Ajuntament de Mollerussa Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
11/06/2010 Ajuntament de Mollerussa Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
28/07/2010 Ajuntament de Mollerussa Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
08/03/2011 Ajuntament de Mollerussa Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 3/1998, de 27 de febrer, de la intervenció integral de l'Administració ambiental- DOGC.2598 (13/03/1998)
Llei 17/2007, de 21 de desembre, de mesures fiscals i financeres- DOGC.5038 (31/12/2007)