Resolució
Q-02011/2009 Cobrament de l'Ajuntament de Canet de Mar d'una taxa urbanística per sol·licitar una inspecció d'unes suposades obres il·legals realitzades pel seu veí

Matèries
Administració pública i tributs
Tributs
Tributs locals
Data d'inici 23/04/2009
Data de l'últim moviment 14/01/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Canet de Mar Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

Un veí de Canet de Mar formula una queixa pels fets següents:

1) Mitjançant escrit presentat en el registre general de l'Ajuntament en data 3 de febrer de 2009, va denunciar una suposada il·legalitat urbanística.

2) Per escrit de data 23 de febrer de 2009, el regidor d'Habitatge i Accessibilitat li donava la següent resposta literal: "prèviament a la corresponent inspecció a realitzar pels Serveis Tècnics Municipals i les possibles conseqüències que, en el seu cas se'n puguin derivar, haurà de fer efectiva la liquidació de 39,44 € en concepte de taxa".

A la vista de l'esmentada resposta el promotor s'ha adreçat a aquesta institució ja que entén que l'Ajuntament aplica d'una forma no ajustada a dret la taxa que se li reclama.

Així mateix, manifesta que s'ha limitat a posar en coneixement de l'administració competent uns fets concrets i documentats i que la citada actuació no li ha de suposar un cost econòmic.

Contingut

El Síndic indica que per determinar la procedència legal de l'actuació de l'administració cal tenir en compte entre altres: 

- Les dades i la documentació que ha facilitat el promotor.

- La normativa de caràcter general que en matèria de taxes locals resulta d'aplicació al cas que ens ocupa, això és, el RDL 2/2004, de 5 de març, tex refós de la Llei reguladora de les hisendes locals.

- L'Ordenança fiscal núm. 20 de l'Ajuntament de Canet de Mar que regula la taxa per la prestació de serveis urbanístics, que invoca l'administració local en la seva resolució i que se suposa vigent, tot i que correspon a l'any 2008, ja que en el web municipal a què també remet no figura cap altra en les actuals dates. 

- A més, l'import que suposadament hauria d'abonar el reclamant en concepte de taxa coincideix amb el fixat en la citada Ordenança de 2008.

De l'examen de la normativa citada destaquen els aspectes següents:

1) L'Ajuntament ha regulat mitjançant la corresponent Ordenança fiscal una taxa amb la qual s'abasten la prestació d'un conjunt de serveis reflectits en l'article 2n, la quota dels quals es detalla en l'Annex a l'Ordenança.

2) Aquest supòsit concret estaria tipificat en l'epígraf 5.3 "Inspecció d'execució d'obres"..."a instància de part ".

3) En aquesta darrera expressió, l'Ajuntament fonamenta la seva pretensió de considerar al promotor subjecte passiu i obligat tributari de la taxa.

El Síndic creu que això no s'ajusta ni a l'esperit del concepte de taxa en general, ni al redactat de la mateixa Ordenança en particular.

El Síndic valora, com bé indica el mateix afectat, que el promotor efectivament no ha sol·licitat en el seu escrit cap tipus d'informe o inspecció a l'Ajuntament.

S'ha limitat a exposar i comunicar una situació d'ordre urbanístic, amb relació a la qual l'Ajuntament segons les competències que té legalment conferides haurà de valorar si cal o no actuar. Però respecte a aquestes no pot pretendre obtenir un benefici econòmic mitjançant el cobrament d'una taxa ja que és la seva obligació actuar d'ofici.

No és l'interès directe d'un tercer que està realitzant una obra i que precisa d'una inspecció per raons subjectives i exclusives d'interès exclusiu i personal que justifiqui que s'ha donat el fet imposable i en conseqüència el meritament de la taxa.

Per tot l'exposat, el Síndic suggereix que l'Ajuntament de Canet de Mar no vinculi la sol·licitud que formula el promotor en el seu escrit de data 3 de febrer de 2009 respecte les possibles irregularitats urbanístiques de la finca veïna, al pagament de la taxa per Inspecció d'obres a instancia de part, ja que la denúncia efectuada pel reclamant no queda enquibida legalment dins del supòsit del epígraf 5.3 de l'Ordenança número 20 que regula la Taxa per la prestació de serveis urbanístics.

Tramitació

Data Administració Tràmit

15/05/2009 Ajuntament de Canet de Mar Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
11/06/2010 Ajuntament de Canet de Mar Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
17/12/2010 Ajuntament de Canet de Mar Reiteració posterior a la primera
28/12/2010 Ajuntament de Canet de Mar Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
14/01/2011 Ajuntament de Canet de Mar Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals- BOE.59 (09/03/2004)