Resolució
Q-02024/2010 Manca de resolució i pagament del Departament d'Acció Social i Ciutadania d'un programa individual en un procediment de reconeixement de la situació de dependència.

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Persones amb discapacitat
Data d'inici 05/05/2010
Data de l'últim moviment 21/03/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament d'Olesa de Montserrat Pendent de rebre informació de l'administració
Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor es queixa amb relació a la manca de resolució del Departament d'Acció Social i Ciutadania (en endavant DASC) del procediment de reconeixement de la situació de dependència i del dret als serveis i a les prestacions vinculades que es va iniciar a nom del seu fill. En concret, es queixa del fet que encara no se li hagi efectuat el Programa individual d'atenció (en endavant PIA) ni hagin percebut cap prestació. 

De la informació de què es disposa, se'n desprenen els fets següents: 

En primer lloc, en data 29 de maig de 2008 es va presentar la sol·licitud de reconeixement de dependència i del dret a les prestacions i als serveis vinculats a nom del menor. 

En segon lloc, en data 23 de novembre de 2009, el DASC va dictar la resolució per la qual es reconeixia al menor un grau III i nivell 2 de dependència, amb data d'efectes des del 22 d'octubre de 2009. 

En vista de la data d'efectes assenyalada en aquella resolució i la data de la sol·licitud de reconeixement de la situació de dependència, que és del maig de 2008, es dedueix que amb anterioritat a la resolució de 23 de novembre de 2009 el DASC va dictar una altra resolució. Aquest fet també es desprèn de la còpia del "Dictamen de nova valoració per a menors de tres a divuit anys" en què s'observa que en els antecedents s'indica que: "En data 4 de juny de 2009 l'equip de valoració de la dependència Baix Llobregat Centre-Nord va dur a terme la valoració del sol·licitant, i en data 11 de juny de 2009 va emetre un dictamen que reconeix el grau III i nivell --- de dependència amb la documentació presentada i els informes de salut i de l'entorn de la persona dependent, així com de la valoració efectuada". 

I en tercer lloc, consta que en data 28 de maig de 2010 es va dictar una nova resolució per la qual es qualificava el grau i nivell de dependència del menor, en què es resolia reconèixer que tenia un grau III nivell 2 de dependència amb data d'efectes de la data de registre d'entrada de la sol·licitud, el 29 de maig de 2008.

Contingut

El Síndic ha indicat al DASC que en la resolució per la qual es qualifica el grau i el nivell de dependència del sol·licitant, de data 23 de novembre de 2009, es determina una data d'efectes posterior a la data d'efectes que es fa constar en la resolució de 28 de maig de 2010. Per això, recorda que l'Administració ha de motivar de manera clara i comprensible les seves resolucions i que, en cas que mitjançant la resolució de 28 de maig 2010 s'estigués esmenant algun error produït en la resolució dictada en 23 de novembre de 2009, s'entén que cal fer-ho constar expressament.  

El 6 d'octubre de 2010, el DASC va respondre que "en data 5 d'agost de 2010, es va dictar la resolució del PIA de la persona interessada per prestació econòmica per cuidador no professional, amb efectes des del 30 de maig de 2008 i que s'ha notificat a l'adreça que consta en la seva sol·licitud." També va comunicar que en les properes nòmines es farien els pagaments de la resolució esmentada i els endarreriments esmentats.

Així mateix, l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat, en data 28 de desembre de 2010, va trametre l'informe social, l'acord i la resolució PIA. 

Com a conseqüència de tot això, i atès que l'objecte de la queixa s'ha resolt, es finalitzen les actuacions. 

Tot i això, el Síndic recorda al Departament de Benestar Social i Família la necessitat que s'arbitrin les mesures necessàries per agilitzar la tramitació dels procediments relacionats amb l'aplicació de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, possibilitar-ne la resolució en un termini raonable, tot evitant dilacions, i atendre, de forma eficient, les necessitats de les persones amb dependència. 

El Síndic ha fet aquest recordatori atès que el retard de la resolució del sol·licitant supera amb escreix el que es considera un termini raonable per tramitar i resoldre aquest tipus de procediments, ja que la persona interessada va fer la sol·licitud de reconeixement de la situació de dependència el 29 de maig de 2008 i no es va dictar la resolució PIA fins al 5 d'agost de 2010.

Tramitació

Data Administració Tràmit

16/07/2010 Ajuntament d'Olesa de Montserrat Sol·licitud d'informació a l'Administració
16/07/2010 Serveis Territorials d'Acció Social i Ciutadania a Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
06/09/2010 Serveis Territorials d'Acció Social i Ciutadania a Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/12/2010 Ajuntament d'Olesa de Montserrat Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
21/03/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència- BOE.299 (15/12/2006)
Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú- BOE.295 (27/11/1992)