Resolució
Q-02024/2015 Queixa relativa a la documentació que es requereix aportar en el procés de preinscripció als centres docents

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 23/03/2015
Data de l'últim moviment 03/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Contingut

El promotor de la queixa exposa la seva disconformitat amb la resolució ENS/280/2015, de 18 de febrer, per la qual s'aproven les normes de preinscripció i matrícula d'alumnes als centres del Servei d'Educació de Catalunya i altres centres educatius, en els diversos ensenyaments sostinguts amb fons públics, per al curs 2015-2016. 

Addueix que a la preinscripció per a educació infantil s'assignen punts si l'alumne té un germà amb discapacitat, fet que s'ha d'acreditar al Departament d'Ensenyament amb un document del Departament de Benestar Social i Família, ambdós de l'Administració de la Generalitat de Catalunya. 

Aquest document s'ha de lliurar preferentment a l'escola de primera opció, de manera que les persones de les escoles públiques i privades que el reben tenen accés a un document confidencial en què a més del grau de disminució hi consten altres consideracions. El promotor considera que la forma correcta de dur a terme aquesta gestió seria indicar que es té dret a aquesta puntuació extra i indicar el DNI de la persona o el número d'expedient de reconeixement de la discapacitat, a fi que el Departament d'Ensenyament obtingui del de Benestar Social i Família només la certificació que és cert que se supera el percentatge que dóna el dret, i preservar la confidencialitat de les dades personals dels familiars.

El Departament d'Ensenyament ha assenyalat que l'actual eina de gestió informàtica amb què es fa la preinscripció no permet el creuament de dades amb la PICA (Plataforma d'Integració i Col·laboració Administrativa). En el tràmit de preinscripció, la comprovació de les dades referides als criteris que s'al·leguen s'ha de dur a terme en un termini breu de temps. Això i el volum de sol·licituds de preinscripció fan inviable fer consultes de verificació per mitjà de processos externs a la PICA i, per aquest motiu, es demana que el sol·licitant acrediti el criteri al·legat.

Això no obstant, també s'informa que per a la preinscripció 2015-2016 s'està treballant en una nova aplicació, GEDAC (Gestió d'Escolarització d'Alumnat) que permetrà la consulta de dades, amb la qual cosa no caldrà acreditar documentalment el criteri a què el promotor feia referència i només caldrà fer-ho en el cas que la resposta de la plataforma PICA no sigui coincident amb el que al·lega el ciutadà.

Tramitació

Data Administració Tràmit

05/05/2015 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Resolució pendent d'acceptació
22/06/2015 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
30/07/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
02/09/2015 Departament d'Ensenyament Irregularitat
22/09/2015 Departament d'Ensenyament Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
24/11/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
03/12/2015 Departament d'Ensenyament Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració