Resolució
Q-02052/2011 Disconformitat amb l'ampliació de grup de P3 del centre d'educació infantil i primària Diputació, de Barcelona.

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Organització i planificació del sistema escolar
Data d'inici 06/04/2011
Data de l'últim moviment 20/05/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Consorci d'Educació de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El Síndic ha rebut nombroses queixes referides a la presumpta ampliació de grup del centre d'educació infantil i primària (en endavant CEIP) Diputació, de Barcelona.

Les persones interessades exposen que aquesta ampliació de grup afectarà negativament la qualitat del centre, atès que presumptament no disposa de prou capacitat per acollir els nous alumnes. Entre d'altres aspectes, segons sembla, aquesta mesura obligarà a suprimir l'actual menjador.

A més, les persones interessades també manifesten la seva preocupació pels efectes que aquesta mesura pot tenir quant a la seguretat de l'alumnat.

Contingut

El Consorci d'Educació de Barcelona ha tramès un informe al Síndic en resposta a les nombroses queixes referides per la presumpta ampliació del grup de P3 del CEIP Diputació, de Barcelona, en el procés d'admissió d'alumnat vigent.

En aquest informe, el Consorci d'Educació de Barcelona exposa que els criteris de programació emprats a l'hora d'adoptar aquesta mesura són, fonamentalment:

1. la demanda no atesa de les famílies i el factor de proximitat al domicili, que són criteris de demanda; i

2. les condicions del CEIP per rebre un nou grup d'alumnes (malgrat entendre, segons s'exposa en l'informe, que això suposa un esforç addicional per part de l'escola i de la seva comunitat educativa).

En primer lloc, pel que fa al seguiment de criteris de demanda en la planificació de l'oferta, és a dir, de crear noves places als centres amb sobredemanda, en altres ocasions el Síndic ja ha insistit al Consorci d'Educació de Barcelona que considera que I'increment de grups als centres ha de prendre en consideració altres criteris d'interès general, abans que la demanda rebuda per cada centre.

Tanmateix, la decisió d'ampliar un grup al CEIP Diputació, si bé no és òptima perquè altera el funcionament ordinari del centre, no és contrària a les previsions recollides en l'ordenament jurídic vigent, sempre que tingui en compte optimitzar o compensar l'impacte que aquesta decisió genera en termes d'equitat i qualitat educativa sobre el conjunt de centres escolars de la zona i, lògicament, també sobre l'escola directament afectada.

En segon lloc, pel que fa a les condicions del CEIP Diputació per rebre un nou grup d'alumnes, les persones interessades exposaven la seva preocupació per l'impacte d'aquesta decisió sobre l'ús i la disponibilitat dels espais i sobre la seguretat de les instal·lacions.

Per tant, el Síndic ha demanat al Consorci d'Educació de Barcelona que col·labori amb la direcció del centre per garantir la reorganització interna dels espais del CEIP Diputació a fi de vetllar per un funcionament adequat de l'activitat escolar a l'inici del curs 2011/2012.

Així mateix, el Síndic també demana al Consorci d'Educació de Barcelona conèixer el resultat final d'aquesta reorganització interna dels espais (espais suprimits, espais modificats, etc.), i la valoració sobre la seva adequació per al bon funcionament del centre (adequació de la superfície dels nous espais, etc.).

I en tercer lloc, val a dir que la modificació de l'oferta inicial en el procés ordinari d'admissió d'alumnat es recull en l'ordenament jurídic com a mesura excepcional i que, com demostra l'objecte de queixa, distorsiona el funcionament dels centres i també del procés d'admissió.

De fet, I'informe constata que el barri de l'Esquerra de I'Eixample ha requerit incrementar en dos grups addicionals l'oferta inicial (50 places) a la zona. En vista d'aquesta circumstància, el Síndic ha demanat al Consorci d'Educació de Barcelona que valori fins a quin punt aquesta infradotació de places en l'oferta inicial respon a un dèficit de planificació escolar que es podia haver evitat.

Alhora, de l'informe rebut es desprèn que aquesta necessitat de dos grups addicionals és conjuntural, de manera que no està previst que es mantingui en propers processos d'admissió d'alumnat. Si fos una necessitat estructural, el Síndic consideraria inadequat donar-hi resposta per mitjà de mesures de caràcter extraordinari, que no es poden sostenir en el temps, com ara les ampliacions de grup. Per tant, el Síndic ha demanat al Consorci d'Educació de Barcelona que prevegi quines necessitats d'escolarització futures hi haurà a la zona i quina oferta escolar serà necessària per donar-hi resposta.

Tramitació

Data Administració Tràmit

18/04/2011 Consorci d'Educació de Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
20/05/2011 Consorci d'Educació de Barcelona Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
27/05/2011 Consorci d'Educació de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
17/06/2011 Consorci d'Educació de Barcelona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
29/11/2011 Consorci d'Educació de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
20/01/2012 Consorci d'Educació de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
10/02/2012 Consorci d'Educació de Barcelona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
13/07/2012 Consorci d'Educació de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
17/05/2013 Consorci d'Educació de Barcelona Vulneració
20/05/2013 Consorci d'Educació de Barcelona Seguiment finalitzat