Resolució
Q-02086/2010 Disconformitat amb la desestimació de l'Organisme de Gestió Tributària d'un recurs de reposició perquè no se li reconeix el dret a la bonificació per família nombrosa en la quota de l'impost sobre béns immobles.

Matèries
Administració pública i tributs
Tributs
Tributs locals
Data d'inici 11/05/2010
Data de l'últim moviment 10/11/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Diputació de Barcelona Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

El promotor s'ha adreçat al Síndic per manifestar la seva disconformitat amb la desestimació de l'Organisme de Gestió Tributària d'un recurs de reposició perquè no se li reconeix el dret a la bonificació per família nombrosa en la quota de l'impost sobre béns immobles per a un immoble del municipi de Vilassar de Dalt.

En la resolució de 31 de març de 2010 s'indica que "del títol de família nombrosa expedit pel Departament d'Acció Social i Ciutadania i aportat amb la sol·licitud de bonificació, es desprèn que la família nombrosa està formada per cinc membres. Tanmateix, segons el volant d'empadronament emès per l'Ajuntament de Vilassar de Dalt, de data 15 de gener de 2010, a l'immoble en qüestió tan sols hi estan empadronats quatre dels cinc membres que constitueixen la unitat familiar. Així doncs, un dels membres de la família no està empadronat a l'immoble en qüestió, motiu pel qual no es compleix el requisit d'empadronament exigit per l'ordenança fiscal."

El promotor de la queixa posa de manifest que la unitat familiar formada per ell mateix, la seva dona i les seves dues filles ja té la condició de família nombrosa, atès que una de les filles té reconegut un grau de discapacitat del 48% i aquests quatre membres estan empadronats a l'habitatge objecte de la sol·licitud de bonificació.

D'altra banda, el promotor de la queixa posa de manifest que el seu fill no forma part de la seva unitat familiar actual, atès que viu amb la seva mare en un altre domicili familiar. No obstant això, el seu fill també és integrant del títol de família nombrosa, perquè depèn econòmicament del promotor de la queixa.

Contingut

Atesos els fets descrits, el Síndic trasllada a l'Organisme de Gestió Tributària les consideracions següents:

En vista de la informació de què es disposa, el Síndic entén que el motiu pel qual es desestima el dret a la bonificació per família nombrosa en la quota de l'impost sobre béns immobles és que tots els membres que consten en el títol de família nombrosa no estan empadronats en aquell habitatge. No obstant això, el Síndic considera que en aquest cas també cal tenir en compte que no tots els membres integrants del títol de família nombrosa formen part de la
mateixa unitat familiar.

En aquest sentit, val a dir que l'article 2.2c) de la Llei 40/2003, de 18 de novembre, de protecció a les famílies nombroses, estableix que s'equiparen a família nombrosa les famílies constituïdes pel pare o la mare separats o divorciats, amb tres fills o més, siguin o no comuns, encara que estiguin en diferents unitats familiars, sempre que estiguin sota la seva dependència econòmica, encara que no visquin al domicili conjugal.

Cal tenir en compte, també, que I'apartat a) d'aquest mateix article disposa que s'equiparen a família nombrosa les famílies constituïdes per un o dos ascendents amb dos fills, siguin o no comuns, sempre que almenys un d'aquests sigui discapacitat.

D'altra banda, cal assenyalar que l'article 5.5 de l'ordenança fiscal número 1 reguladora de l'impost sobre béns immobles relativa a l'exercici 2010 estableix que ?els subjectes passius que d'acord amb la normativa vigent tinguin la condició de titulars de família nombrosa en la data de meritament de l'impost, tindran dret a una bonificació de fins al 90 per cent en la quota íntegra del mateix, sempre que l'immoble de què es tracti constitueixi l'habitatge habitual de la família, que tots els membres de la unitat familiar estiguin empadronats a l'immoble en qüestió i que aquest no tingui un valor cadastral igual o superior a 60.000 euros?.

Malgrat que del títol de família nombrosa expedit pel Departament d'Acció Social i Ciutadania es desprèn que la família nombrosa està formada per cinc membres i, en canvi, en el volant d'empadronament emès per l'Ajuntament de Vilassar de Dalt tan sols hi figuren quatre d'aquests cinc membres, el Síndic entén que s'hauria de tenir en compte per resoldre la sol·licitud de bonificació per família nombrosa en la quota de l'impost sobre béns immobles el fet que els membres de la unitat familiar que figuren empadronats a l'immoble en qüestió ja constitueixen una família que, d'acord amb l'article 2.2a) de la Llei 40/2003, és equiparable a una família nombrosa. 

Per tant, en aquest sentit, el Síndic entén que es compleixen els requisits relatius a l'empadronament i a la condició de família nombrosa establerts a l'article 5.5 de l'Ordenança fiscal esmentada més amunt, perquè el subjecte passiu d'aquell impost té la condició de família nombrosa i tots els membres de la seva unitat familiar, que no inclou el fill del promotor, estan empadronats en l'immoble en qüestió.

D'acord amb aquestes consideracions, el Síndic ha suggerit a l'Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona que revisi la decisió adoptada amb relació a la sol·licitud del promotor de reconeixement del dret a la bonificació per família nombrosa en la quota de l'impost sobre béns immobles per a l'exercici 2010, per a l'immoble del municipi de Vilassar de Dalt.

Tramitació

Data Administració Tràmit

10/09/2010 Organisme de Gestió Tributària Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
13/10/2010 Organisme de Gestió Tributària Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
11/03/2011 Organisme de Gestió Tributària Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
13/05/2011 Organisme de Gestió Tributària Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
16/09/2011 Organisme de Gestió Tributària Reiteració posterior a la primera
20/10/2011 Organisme de Gestió Tributària Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
10/11/2011 Organisme de Gestió Tributària Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 40/2003, de 18 de novembre, de protecció a les famílies nombroses- BOE.277 (19/11/2003)