Resolució
AO-02086/2013 Actuació d'ofici relativa a l'existència de ludoteques a Sant Cugat del Vallès que actuen de forma anàloga a les escoles bressol sense complir la normativa corresponent a l'educació infantil de primer cicle

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Ludoteques
Data d'inici 18/03/2013
Data de l'últim moviment 17/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Pendent d'acceptació per l'administració
Departament d'Ensenyament Pendent d'acceptació per l'administració

Plantejament

El Síndic ha rebut informacions relatives a l'existència de serveis a Sant Cugat del Vallès que actuen de forma anàloga a les escoles bressol però sense complir la normativa corresponent a l'educació infantil de primer cicle. 

En vista de l'informe tramès per l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès en el marc d'un altre expedient de queixa, el Síndic constata que els Serveis Territorials d'Ensenyament del Vallès Occidental van efectuar inspeccions a sis centres de la ciutat que fan funcions anàlogues a les escoles bressol sense l'autorització administrativa corresponent. Segons afegeix l'Administració local, el Departament d'Ensenyament va demanar a aquests sis centres que iniciessin el procés d'autorització administrativa amb el Departament d'Ensenyament o que, alternativament, cessessin la seva activitat.

D'acord amb aquestes informacions, el Síndic ha decidit obrir una actuació d'ofici per fer el seguiment del procés d'autorització administrativa d'aquests sis establiments.

Contingut

El Síndic recorda que l'article 3.3. de la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant estableix el deure de les administracions públiques de regular els serveis que atenen infants i d'assegurar que aquests serveis acompleixen les normes establertes, especialment pel que fa a la seguretat, la salubritat, el nombre i la competència del personal, i a través de la supervisió professional.

A més, la Llei orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'ordenació general del sistema educatiu, estableix en l'article 24.2 que ?por razones de protección a la infancia, los centros privados que acogen de modo regular niños de edades correspondientes a la educación infantil, quedarán sometidos al principio de autorización administrativa?. És a dir, els serveis que atenen de manera regular infants menors de sis anys han d'estar autoritzats per l'Administració pública.

Per complir els principis d'autorització administrativa i de supervisió del servei cal garantir que els serveis esmentats regularitzen la seva situació com a escoles bressol o ludoteques (o alternativament, cessar la seva activitat), o bé regular una nova modalitat de servei d'atenció a la infància a la qual aquest tipus de serveis pugui ajustar-se.

En vista d'aquestes consideracions, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que analitzi i resolgui conjuntament amb el Departament de Benestar Social i Família el problema de manca d'autorització administrativa i de supervisió dels sis serveis d'atenció educativa d'infants objectes d'aquesta actuació d'ofici.

Tramitació

Data Administració Tràmit

20/03/2013 Serveis Territorials d'Ensenyament al Vallès Occidental Sol·licitud d'informació a l'Administració
14/05/2013 Serveis Territorials d'Ensenyament al Vallès Occidental Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
09/05/2014 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
06/06/2014 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
22/07/2014 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
26/10/2015 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
17/12/2015 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació

Expedients Relacionats

Q-01618/2008