Resolució
Q-02099/2012 Disconformitat amb la desaparició dels ajuts per a l'accés a les activitats de "l'Estiu és Teu? en el cas dels infants acollits

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Educació en el lleure, oci i activitats esportives de l'infant
Data d'inici 15/03/2012
Data de l'últim moviment 05/11/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa, que té el seu nebot en acolliment, formalitzat ja per via administrativa, exposa la seva disconformitat amb la desaparició dels ajuts per a l'accés a les activitats de "l'Estiu és Teu" en el cas dels infants acollits, ja que només es mantenen els descomptes per a famílies nombroses o monoparentals.

Contingut

En vista del que s'exposa a l'informe de la Direcció General de Joventut, el Síndic constata que en anys precedents s'aplicava un descompte del 10% del preu de l'estada i que els ajuts atorgats han anat variant al llarg del temps, atès que depenen en gran mesura dels pressupostos, dels convenis signats amb altres entitats, de les necessitats de la població, etc. Enguany, com a conseqüència de les mesures aplicades de contenció de la despesa pública, la Direcció General de Joventut exposa que no ha estat possible mantenir els ajuts per a les famílies acollidores.

En aquest sentit, el Síndic trasllada a l'Administració les dues consideracions següents:

La primera fa referència al lleure educatiu com un àmbit cada vegada més important per al desenvolupament personal i social dels infants, i un dels àmbits educatius en què més incidència tenen les desigualtats d'accés i més escasses són les polítiques efectives d'accessibilitat. 

I la segona fa referència a la importància que els poders públics donin suport a les famílies acollidores i garanteixin als infants en situació d'acolliment plenes oportunitats per al seu desenvolupament personal i social.

En vista d'aquestes consideracions, el Síndic demana que el Departament de Benestar Social i Família, sigui a través de la Direcció General de Joventut, sigui a través de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència o sigui a través d'altres organismes, garanteixi el suport a les famílies acollidores i als infants en acolliment familiar pel que fa a la participació a les activitats educatives, especialment quan l'organització d'aquestes activitats depèn orgànicament de la mateixa Administració, com és el cas de ?l'Estiu és Teu?.

Tramitació

Data Administració Tràmit

26/03/2012 Direcció General de Joventut Sol·licitud d'informació a l'Administració
24/05/2012 Direcció General de Joventut Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
07/06/2012 Direcció General de Joventut Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/06/2012 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
19/10/2012 Direcció General de Joventut Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
31/10/2012 Departament de Benestar Social i Família Resolució
05/11/2012 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 14/2010, del 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència- DOGC.5641 (02/06/2010)