Resolució
Q-02108/2010 Manca de resolució del Departament d'Acció Social i Ciutadania d'una sol·licitud de reconeixement de grau de disminució per aconseguir una targeta d'aparcament.

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Persones amb discapacitat
Data d'inici 12/05/2010
Data de l'últim moviment 07/06/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora mostra la seva disconformitat amb la manca de resolució del Departament d'Acció Social i Ciutadania (en endavant DASC) d'una sol·licitud de reconeixement de grau de disminució presentada a nom del seu pare. 

La filla de la persona interessada informa que en data 17 de març de 2010 va presentar en el registre de l'oficina d'acció ciutadana (OAC) de Sabadell-Ca N'Oriac la sol·licitud de reconeixement de grau de disminució a nom del seu pare, la qual anava destinada al centre d'atenció al discapacitat (CAD) de Terrassa.  

La promotora de la queixa informa que el seu pare, de setanta-nou anys d'edat, té poca mobilitat i està pendent d'una operació. Per tant, ja que per desplaçar-se li cal el cotxe, necessita el certificat de grau de disminució per tal d'aconseguir la targeta d'aparcament per a persones amb mobilitat reduïda.

Contingut

El 22 de novembre de 2010, el DASC va assenyalar, entre altres qüestions, que en la data d'aquell informe la persona interessada encara no tenia data per a la valoració del reconeixement de grau de discapacitat. 

No obstant això, i malgrat el temps transcorregut des d'aquell informe, el febrer de 2011, encara no es té constància que s'hagi assenyalat aquesta data de reconeixement. 

Malgrat que el DASC ha dut a terme actuacions a fi d'incrementar els equips de valoració amb l'objectiu d'agilitar al màxim la resposta a les demandes que reben, i d'aquesta manera reduir l'elevada llista d'espera, en vista de les queixes rebudes en aquesta institució s'entén que aquestes actuacions no són suficients per reduir les demores en la resolució d'aquests procediments. 

Per això, el Síndic recorda a l'actual Departament de Benestar Social i Família la necessitat d'esmerçar més esforços per evitar la demora en resoldre aquestes sol·licituds, ja que aquest retard afecta de manera molt negativa els drets de les persones amb discapacitat. 

D'altra banda, en l'informe s'indica que, amb la finalitat d'agilitar les demandes que per les seves circumstàncies requereixin un tracte especial, es va considerar establir uns criteris tècnics objectius de priorització de sol·licituds. I, en aquest cas, s'informa que si la demanda de valoració de reconeixement de grau de discapacitat del sol·licitant es concreta en algun dels motius que requereixin un tracte especial, es pot posar en contacte amb el CAD Terrassa. No obstant això, no consta que s'hagi facilitat aquesta informació a la persona interessada.

D'acord amb això, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família que adopti les mesures oportunes per tal de pal·liar efectivament els problemes estructurals de manca de personal en la gestió de les sol·licituds de reconeixement de grau de disminució, amb la màxima celeritat possible, per tal de garantir la resolució d'aquests assumptes dins del termini màxim establert per la normativa vigent. Pel que fa a aquest cas concret, suggereix que adopti les mesures adients per agilitar la tramitació de la sol·licitud esmentada, de manera que es resolgui el procediment com mes aviat millor. 

Finalment, demana informació de la data prevista per dur a terme la valoració del sol·licitant.

Posteriorment, el Departament de Benestar Social i Família ha comunicat que la persona interessada va ser citada per dur a terme el reconeixement del grau de discapacitat el dia 18 de maig de 2011. Així doncs, el Síndic entén que el seu suggeriment ha estat acceptat i dóna per finalitzades les seves actuacions en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

16/07/2010 Serveis Territorials d'Acció Social i Ciutadania a Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
22/11/2010 Departament d'Acció Social i Ciutadania (28/11/2006 - 26/12/2010) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/12/2010 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
10/02/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
11/05/2011 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
07/06/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució