Resolució
Q-02117/2009 Manca d’actuació suficient de l’Ajuntament de Vilamacolum davant les reclamacions per les molèsties per sorolls d’uns veïns

Matèries
Polítiques territorials
Medi ambient
Contaminació
Data d'inici 29/04/2009
Data de l'últim moviment 21/03/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Vilamacolum Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor demana la intervenció del Síndic per suposada manca d’actuació suficient de l’Ajuntament de Vilamacolum davant les queixes que ha formulat per les molèsties que, per sorolls, provoquen uns veïns del seu carrer.

L’interessat explica que ha de suportar molèsties per sorolls provinents d’instruments de música, assaig i concerts i que, en diverses ocasions, ho ha posat en coneixement d’aquest Ajuntament, sense que fins al moment s’hagi produït cap modificació o millora.

Contingut

A la petició d’informació del Síndic, el consistori tramet el Decret d’alcaldia 30/09 de 22 de maig passat pel qual s’autoritza els assajos d’un grup musical dins l’horari que marca l’Ordenança municipal en matèria d’incidència de les activitats sobre l’entorn i el medi ambient.

Tenint en compte la informació facilitada, el Síndic fa les següents consideracions:

Els horaris que figuren en la normativa municipal, així com els que figuren en la Llei 16/2002, de 28 de juny, de protecció contra la contaminació acústica, no determinen els moments adequats per realitzar determinades activitats, sinó els valors màxims immissions acceptades segons els horaris i les dependències afectades, sigui quina sigui la font sonora o segons aquelles que figuren en els annexos de l’esmentada Llei.

D’altra, tant la Llei com l’Ordenança estableixen condicions i requisits, com presentació de projecte acústic i requisits per a la no transmissió de la contaminació sonora, que no es fan constar en el Decret, així com altres mesures correctores que es consideressin adients.

En definitiva, el Síndic considera que fan una aplicació inadequada dels horaris establerts en la normativa en matèria de contaminació acústica i d’altra banda ignoren, ara per ara, si la queixa del promotor està fonamentada, atès que no consta, o al menys no han comunicat, si s’han fet els mesuraments necessaris en la pitjor de les condicions dels assajos, màxim soroll possible, per tal de comprovar si es respecten o no els llindars màxims acceptats.

En conseqüència, el Síndic recorda el deure de complir i fer complir la normativa en matèria d’exercici d’activitats i protecció contra la contaminació acústica, fent quantes actuacions siguin necessàries per assegurar l’adequat equilibri entre la llibertat en l’exercici d’una activitat i els drets a gaudir d’una qualitat de vida digna a l’interior dels habitatges, que sabeu que és un dret prevalent. 

Recorda igualment que la Llei 16/2002, en el seu article 32, faculta al consistori per adoptar les mesures provisionals que es considerin oportunes per tal de preservar d’assegurar el compliment efectiu de la normativa i per tant la preservació efectiva i immediata dels drets afectats.

Tramitació

Data Administració Tràmit

08/05/2009 Ajuntament de Vilamacolum Sol·licitud d'informació a l'Administració
29/05/2009 Ajuntament de Vilamacolum Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
10/07/2009 Ajuntament de Vilamacolum Resolució
10/07/2009 Ajuntament de Vilamacolum Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
11/06/2010 Ajuntament de Vilamacolum Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
21/03/2011 Ajuntament de Vilamacolum Seguiment finalitzat

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 16/2002, de 28 de juny, de protección contra la contaminació acústica- DOGC.3675 (11/07/2002)