Resolució
Q-02133/2012 Disconformitat amb la sanció d'expulsió definitiva imposada a un alumne d'un institut de Santa Maria de Palautordera i la manca de devolució de l'import que va satisfer a compte del viatge de fi de curs

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Drets i deures dels alumnes
Data d'inici 16/03/2012
Data de l'últim moviment 16/04/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Pendent d'acceptació per l'administració

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la sanció d'expulsió definitiva imposada al seu fill i la manca de devolució de l'import que va satisfer a compte del viatge de fi de curs.

Relata també l'existència de nombroses irregularitats en el procediment: la família no va rebre comunicació de l'obertura de l'expedient, la primera notícia va ser la citació per prendre declaració a l'alumne, no es va donar tràmit de vista de l'expedient, no s'ha informat les persones interessades sobre els recursos que poden presentar, la resolució no valorar la responsabilitat de l'alumne ni els atenuants o agreujants, no consta que s'hagi escoltat la comissió de convivència ni el consell escolar, i la sanció s'ha fet efectiva sense que sigui ferma, ja que està pendent la resolució del recurs presentat per la família el 12 de març.

D'altra banda, la persona interessada exposa que ha comunicat aquestes irregularitats als Serveis Territorials d'Ensenyament del Maresme-Vallès Oriental i que ha demanat la seva intervenció, però no ha obtingut resposta.

Contingut

En primer lloc, en relació amb la sanció disciplinària imposada per l'institut i les irregularitats objecte de queixa, cal tenir en compte que van quedar resoltes quan el Departament d'Ensenyament va estimar el recurs presentat per la família de l'alumne i va deixar sense efecte la sanció imposada.

En segon lloc, en relació amb la manca de devolució de l'import satisfet per la família a compte del viatge de fi de curs, la informació recollida posa de manifest que la família es va adreçar al centre telefònicament en dues ocasions, la primera el 27 de febrer i la segona al 14 de març, abans que es fes el viatge, que va tenir lloc entre els dies 29 de març i 1 d'abril de 2012. 

Tant de la informació que facilita el centre com la família es desprèn que van ser derivats per l'institut directament a l'agència de viatges. Quant a la resposta donada per l'agència de viatges, la informació recollida difereix, atès que el centre assenyala que es va oferir a la família la possibilitat de recollir el bitllet a l'agència i no hi van anar, mentre que el Departament d'Ensenyament informa que es va oferir a la família la possibilitat de canviar la data del bitllet d'avió. La promotora assenyala que no se'ls va oferir aquesta darrera possibilitat.

I en tercer lloc, segons la documentació aportada per la promotora, el viatge va ser organitzat per l'institut i incloïa el desplaçament en avió i l'allotjament en hotel.

El citat Decret 168/1994, de 30 de maig, de reglamentació de les agències de viatges, estableix en l'article 18 que en tot moment el consumidor pot desistir del viatge sol·licitat o contractat, i té dret a la devolució de les quantitats que hagi abonat, tant si es tracta del preu total com del dipòsit previst en l'article 17, però ha d'indemnitzar l'agència de viatges amb determinades quanties i percentatges, que s'estableixen en els apartats a) i b) del mateix article.

Segons aquest marc normatiu, la persona interessada tenia dret a desistir del viatge i a obtenir la devolució de l'import que va satisfer, amb la penalització que estableix el decret citat.

Tot i això, del desestiment del viatge i de la sol·licitud de devolució de l'import abonat se l'havia d'encarregar l'institut, ja que és el centre qui va contractar el viatge combinat amb l'agència de viatges.

Altrament, i davant l'existència de divergències amb l'agència de viatges quant a la devolució de l'import satisfet, el centre o l'Administració educativa s'haurien d'haver adreçat a l'Agència Catalana del Consum o un altre organisme de defensa dels consumidors per resoldre la situació plantejada, però no desentendre's de la sol·licitud de la persona interessada.

Fetes aquestes consideracions, el Síndic recomana al Departament d'Ensenyament:

1. Que revisi l'actuació de l'institut en aquest cas i es doni instruccions perquè en futures ocasions, davant de situacions d'impossibilitat motivada de fer el viatge de fi de curs, es reclami la devolució dels imports satisfets a l'agència de viatges, amb la penalització establerta per reglament o, alternativament, es demani la intervenció de l'Agència Catalana del Consum.

2. Que, atesa la manca d'actuació de l'institut i de l'Administració educativa en aquest sentit, s'aboni a la persona interessada la quantitat que va satisfer a compte del viatge de fi de curs 2011-2012 que havia de fer el seu fill.

Tramitació

Data Administració Tràmit

27/03/2012 Serveis Territorials d'Ensenyament al Maresme-Vallès Oriental Sol·licitud d'informació a l'Administració
13/06/2012 Serveis Territorials d'Ensenyament al Maresme-Vallès Oriental Sol·licitud d'informació a l'Administració
21/08/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/10/2012 Serveis Territorials d'Ensenyament al Maresme-Vallès Oriental Sol·licitud d'informació a l'Administració
15/01/2013 Serveis Territorials d'Ensenyament al Maresme-Vallès Oriental Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
01/02/2013 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
04/04/2013 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
21/05/2013 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
20/09/2013 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
18/03/2014 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
05/05/2014 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
24/02/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
16/04/2015 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació

Expedients Relacionats

Q-01906/2012