Resolució
Q-02144/2010 Manca de pagament del Departament d'Acció Social i Ciutadania d'una sol·licitud de prestació per infant a càrrec corresponent a l'any 2009.

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Drets de les famílies. Subvencions i ajuts
Data d'inici 13/05/2010
Data de l'últim moviment 02/02/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Una veïna de Badalona es queixa de la manca de pagament del Departament d'Acció Social i Ciutadania (en endavant DASC) d'una sol·licitud de la prestació per infant a càrrec corresponent a l'any 2009.

La persona interessada refereix que, en data 20 d'octubre de 2009, va presentar la sol·licitud esmentada a l'oficina d'acció ciutadana (en endavant OAC) de Sant Roc, de Badalona, on van informar-la que si al mes de gener no havia cobrat, s'interessés per l'assumpte, per si hi havia cap problema. 

El mes de febrer, l'OAC va comunicar-li que havien tramitat la sol·licitud, però que no tenien informació sobre la data de cobrament. En vista d'aquesta informació, es va adreçar al DASC, el qual recentment li ha respost que la data prevista de cobrament serà a partir del 31 de juliol de 2010.

Contingut

El DASC va informar sobre el procediment seguit per resoldre favorablement la sol·licitud de la promotora i sobre la data de pagament. Per tant, s'entén que l'objecte de la queixa va ser resolt. 

Tot i això, el Síndic formula a l'actual Departament de Benestar Social i Família les consideracions i els suggeriments següents que ja ha fet arribar en la tramitació de les nombroses queixes referides al mateix assumpte que s'han rebut en els darrers mesos:

En primer lloc, recorda que els ajuts econòmics a les famílies amb infants a càrrec, com bé indica la Llei 18/2003, de 4 de juliol, de suport a les famílies, tenen com a principal objectiu oferir a les famílies amb fills una protecció econòmica davant l'augment de les càrregues econòmiques de la família. La mateixa llei reconeix el paper que tenen aquests ajuts com a mecanisme de lluita contra la pobresa infantil i juvenil, contra la marginalització de les famílies i el perill d'exclusió social, i també com a mecanisme facilitador de l'exercici d'una maternitat i paternitat responsables i per afavorir la conciliació de la vida laboral i la vida familiar.

En segon lloc, tenint en compte el valor i la importància que la Llei atribueix a les polítiques de protecció econòmica de les famílies, el Síndic considera que l'Administració pública ha d'actuar en conseqüència, per tal d'assegurar que els ajuts i les prestacions econòmiques a les famílies es fan efectius dins un termini de temps raonable des que es concedeixen.

En aquest sentit, el Síndic entén que seria convenient que les prestacions fossin abonades en el mateix any o a començament del següent. D'acord amb això, reitera els suggeriments que ja va fer en expedients anteriors, en el sentit que:

Primer, es facin efectius els abonaments de les prestacions i dels ajuts per infant a càrrec corresponents a les convocatòries de 2009 que es troben pendents de ser abonats.

Segon, s'adoptin mecanismes per tal que no es demori el pagament de les prestacions i dels ajuts atorgats corresponents a la convocatòria de 2010.

Tercer, es prenguin les mesures per fer possible el pagament de les prestacions i els ajuts per infant a càrrec en un termini raonable.

Amb aquest recordatori, es finalitzen les actuacions en aquest cas.

Tramitació

Data Administració Tràmit

28/05/2010 Departament d'Acció Social i Ciutadania (28/11/2006 - 26/12/2010) Sol·licitud d'informació a l'Administració
30/07/2010 Departament d'Acció Social i Ciutadania (28/11/2006 - 26/12/2010) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/12/2010 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
02/02/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 18/2003, de 4 de juliol, de suport a les famílies- DOGC.3926 (16/07/2003)