Resolució
Q-02160/2010 Disconformitat amb l'adscripció al centre d'atenció primària I Baix a Mar de Vilanova i la Geltrú feta sense consentiment.

Matèries
Polítiques socials
Salut
Altres
Data d'inici 14/05/2010
Data de l'últim moviment 03/08/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Salut Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Un veí de Vilanova i la Geltrú es queixa en relació amb el canvi d'equip d'atenció primària, de metge i de centre d'atenció primària (en endavant CAP) a ell i la seva muller, atès que se'ls ha adscrit a un altre CAP sense el seu consentiment, ja que se'ls ha traslladat al CAP I Baix a Mar de Vilanova i la Geltrú. 

La persona interessada i la seva muller són persones grans que no poden caminar, i desplaçar-se al nou CAP els representa un gran problema. Per això, i ateses les malalties que pateixen, no desitgen el canvi.

Contingut

El Departament de Salut ha tramès un informe sobre els expedients núm. 00382/10, 02157/10, 02158/10 i 02160/10, tots quatre sobre canvis de CAP i de metge capçalera sense el consentiment de les persones afectades, amb motiu de l'entrada en funcionament d'una nova àrea bàsica de salut (en endavant ABS) a Vilanova i la Geltrú.

Dels informes rebuts, elaborats per la Regió Sanitària Barcelona del Servei Català de la Salut, se'n desprèn que s'han investigat els casos i que, amb la finalitat de millorar la qualitat assistencial que es duu a terme a Vilanova i la Geltrú, s'ha actuat en un dels factors més importants que incideixen en l'atenció directa al pacient, com és la massificació a les consultes, i, per tant, s'ha corregit i millorat amb l'entrada en funcionament del nou CAP Baix-a-Mar ABS Vilanova i la Geltrú-3.

S'indica que per tal de dur a terme aquesta millora ha estat necessari redistribuir la població assignada entre tots els facultatius dels diferents CAP. Això comporta que algunes persones hagin hagut de canviar de metge, d'acord amb la seva zona de residència, a fi de normalitzar així la distribució territorial, malgrat que no sigui el cas d'alguns dels afectats.

Així, s'informa de les vicissituds de cada afectat i que, a l'hora d'assignar un nou professional als ciutadans adscrits al nou CAP, s'ha considerat coherent fer l'assignació al CAP que els correspon per territori, i normalitzar així la distribució territorial i millorar l'accés de la ciutadania als recursos bàsics de salut. 

Altrament, s'indica que, d'acord amb allò que les ABS de Vilanova i la Geltrú han informat a les persones interessades, tot i no poder donar una resposta satisfactòria a alguns usuaris que van demanar el canvi de CAP, aquests poden, transcorreguts sis mesos des que se'ls va assignar el CAP, plantejar la petició novament, la qual serà valorada d'acord amb la disponibilitat i les circumstancies del moment.

Vista la informació tramesa, s'ha informat les persones interessades que pel que fa a la seva elecció d'equip d'atenció primària, metge o metgessa, hi ha determinades excepcions i limitacions, com poden ser per circumstàncies organitzatives del centre, d'atenció sanitària o per causes personals. 

Atès que dels informes rebuts no es desprèn cap irregularitat de l'Administració sanitària que pugui motivar la prossecució d'aquest expedient i s'han adoptat les mesures idònies per aclarir els problemes objecte de les diferents queixes, es clouen les actuacions i s'arxiven aquests expedients, després de comunicar-ho a les persones interessades.

Això no obstant, i ateses les antigues recomanacions sobre el desplegament de la lliure elecció de metge/metgessa, especialista i centre hospitalari, el Síndic recorda, de nou, en l'àmbit de la problemàtica d'aquestes queixes i de les limitacions existents, que: s'informi amb antelació les persones afectades dels possibles canvis; es desplegui reglamentàriament i de forma específica el dret a la lliure elecció de metges i de centres, circumscrit fins ara a un reconeixement genèric; es millori la relació metge-pacient, de la qual sens dubte és un element fonamental la lliure elecció de metge; i s'eliminin els condicionants territorials i de contingent de població, entre altres, que limiten l'exercici efectiu del dret d'elecció.

Tramitació

Data Administració Tràmit

03/06/2010 Departament de Salut Sol·licitud d'informació a l'Administració
30/06/2010 Departament de Salut Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
22/07/2010 Departament de Salut Resolució
08/03/2011 Institut Català de la Salut Sol·licitud d'informació a l'Administració
05/05/2011 Departament de Salut Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
03/08/2011 Departament de Salut Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 14/1986, de 25 d'abril, General de Sanitat- BOE.102 (29/04/1986)