Resolució
Q-02180/2012 Disconformitat amb la manca de cobrament d'una prestació de la renda mínima d'inserció

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 20/03/2012
Data de l'últim moviment 13/08/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca de cobrament de la seva prestació de la renda mínima d'inserció per haver traslladat la seva residència fora de Catalunya. Exposa que es va traslladar temporalment al Marroc del 12 de juliol a l'11 d'agost de 2011 perquè el seu pare estava malalt. 

En data 20 de març de 2012 es va dictar la resolució de fi de suspensió i es va acordar reprendre el pagament de la prestació econòmica amb efectes des del dia 1 de febrer de 2012. Això no obstant, la promotora diu que a hores d'ara encara no cobra la prestació i que es troba en una situació de carència de recursos, de manera que li urgeix que es reprengui el pagament de la prestació de manera immediata.

Contingut

El Síndic recorda que en el moment en què es va produir la sortida de Catalunya encara no estaven en vigor les condicions establertes per al manteniment de la renda mínima d'inserció -en virtut de la Llei 7/2011, de 27 de juliol, de mesures fiscals i financeres-, que comporten l'obligació de la persona beneficiària de romandre de manera permanent a Catalunya. Per tant, no es pot considerar el viatge causa suficient per suspendre la prestació.

Respecte de la durada, la justificació i el finançament del viatge, el mateix informe de la Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom assenyala que tot això ha quedat justificat a partir de la documentació que va presentar la promotora el gener de 2012, motiu pel qual es va acordar posar fi a la suspensió.

Per tant, sembla que és la manca de comunicació del viatge a l'entitat gestora que feia el seguiment la raó per la qual es va decidir suspendre la prestació a la persona interessada durant cinc mesos, quan ja havien desaparegut els motius que van motivar la suspensió, atès que la promotora es trobava de nou residint a Catalunya. 

Així mateix, cal indicar que si bé una de les obligacions dels destinataris de la prestació és comunicar a l'entitat gestora que correspongui els canvis de situació personal o patrimonial que puguin modificar, suspendre o extingir la prestació, el termini previst per fer aquesta comunicació d'acord amb la normativa aplicable en el moment en què es van produir els fets, no s'especifica si ha de ser abans o després del viatge. 

Per aquest motiu, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que prengui les mesures oportunes per revisar la resolució adoptada i anul·lar la suspensió acordada, de manera que es dicti una nova resolució de suspensió pel temps en què la promotora es va absentar, i es faci l'abonament de les mensualitats corresponents a aquest període com més aviat millor.

Tramitació

Data Administració Tràmit

26/07/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Sol·licitud d'informació a l'Administració
16/10/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
29/05/2013 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
24/10/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació
09/12/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
03/02/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
11/08/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Irregularitat
12/08/2014 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Irregularitat
13/08/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Seguiment finalitzat