Resolució
Q-02188/2014 Queixa relativa a l'estat de conservació i manteniment d'un edifici de Barcelona

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Conservació i manteniment d'habitatges
Data d'inici 08/04/2014
Data de l'últim moviment 04/11/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Contingut

El promotor de la queixa exposa que fa cinc anys es van instal·lar xarxes de protecció en un edifici, s'han enretirat les balconades pel risc de caiguda i l'interior de l'edifici està apuntalat. Tot i això, no s'ha dut a terme cap tasca de rehabilitació ni de reparació, i el preocupa la seguretat de l'edifici i dels vianants ja que, segons afirma, fa un any es va obrir un restaurant als baixos. Manifesta que s'ha adreçat diverses vegades a l'Ajuntament de Barcelona per informar sobre aquesta qüestió però no s'ha dut a terme cap actuació.

D'acord amb la darrera informació tramesa per l'Ajuntament de Barcelona, si bé és cert que l'Ajuntament està portant a terme diverses actuacions administratives per requerir els propietaris de l'edificació a complir els deures legals de conservació, rehabilitació i manteniment que els corresponen d'acord amb el que estableixen l'article 197 i següents del Decret legislatiu 1/2010, de 3 d'agost, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei d'urbanisme, també és cert que l'actuació administrativa no ha tingut l'eficàcia desitjada, atès que no ha garantit l'execució de les obres de restauració i rehabilitació necessàries. 

És a dir, un cop l'Ajuntament ha confirmat que no s'ha complert l'ordre de conservació que va dictar, ha de fer ús de les mesures d'execució forçosa que la Llei li reconeix, entre les quals destaca -a més a més de la possibilitat d'imposar multes coercitives- l'execució subsidiària de les obres a càrrec de l'obligat, com a mitjà més eficaç per garantir l'execució de l'acte, en el cas que no es vulgui executar voluntàriament i les multes coercitives no aconsegueixin la finalitat perseguida. 

Per tant, el Síndic suggereix a l'Ajuntament que porti a terme les actuacions següents: 

1. Que acordi, amb caràcter immediat, l'inici dels tràmits administratius necessaris per executar subsidiàriament el restabliment de la xarxa de protecció de la façana que ja existeix o la instal·lació d'una de nova, segons escaigui, amb la finalitat d'evitar causar cap dany a les persones que accedeixin a l'edificació i/o als vianants que transcorrin per la via pública com a conseqüència de possibles despreniments de peces de la façana.

2. Que adopti les mesures d'execució forçosa necessàries per garantir el compliment de les ordres de conservació dictades i, en definitiva, el compliment dels deures de conservació i rehabilitació de la façana i de l'edifici en general que corresponen als propietaris de l'edificació, ja sigui mitjançant la imposició de multes coercitives i la posterior realització dels tràmits administratius que resultin necessaris per garantir-ne el cobrament, ja sigui mitjançant l'execució subsidiària de les obres per part de l'Ajuntament, a càrrec de l'obligat.

Tramitació

Data Administració Tràmit

23/05/2014 Districte de Ciutat Vella Sol·licitud d'informació a l'Administració
08/07/2014 Districte de Ciutat Vella Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
24/07/2014 Ajuntament de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
02/09/2014 Ajuntament de Barcelona No irregularitat
03/09/2014 Districte de Ciutat Vella No irregularitat
17/12/2014 Districte de Ciutat Vella Sol·licitud d'informació a l'Administració
02/02/2015 Districte de Ciutat Vella Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
26/02/2015 Ajuntament de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
02/07/2015 Ajuntament de Barcelona Resolució pendent d'acceptació
17/08/2015 Ajuntament de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
05/10/2015 Ajuntament de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació
04/11/2015 Ajuntament de Barcelona Irregularitat
04/11/2015 Ajuntament de Barcelona Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
04/11/2015 Districte de Ciutat Vella Irregularitat