Resolució
Q-02221/2011 Disconformitat amb l'actuació d'uns agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra amb motiu d'una diligència d'entrada i registre en un domicili

Matèries
Seguretat ciutadana i justícia
Actuació de forces de seguretat
Data d'inici 12/04/2011
Data de l'últim moviment 25/04/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Interior Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'actuació d'uns agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra amb motiu d'una diligència d'entrada i registre al seu domicili.

Segons la documentació que aporta, el 23 de novembre de 2010, a les 07:00 hores, el secretari judicial del Jutjat d'Instrucció número 16 i els agents de policia adscrits a la Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos d'Esquadra van entrar al seu domicili i el van registrar.

Fruit de l'escorcoll, la casa va quedar totalment destrossada, i quan va acabar al seu marit se'l van emportar detingut. A més, la promotora es queixa de la manca d'informació que van rebre per part dels agents i, sobretot, per la poca cura que van tenir envers la seva filla de dotze anys.

Contingut

Un cop estudiat aquest cas, el Síndic n'extreu les conclusions següents: 

1. La pràctica de la diligència d'entrada i registre en el cas que ens ocupa es va estendre més enllà de la persona que s'estava investigant, i va afectar la persona interessada i la seva filla menor d'edat. 

2. Les actuacions policials que es van dur a terme en el marc de la diligència no estaven orientades a garantir una protecció efectiva de la resta de membres presents en el domicili, en particular la menor d'edat. 

3. Algunes de les actuacions policials no es consideren proporcionals ni necessàries als fins de la investigació que s'estava duent a terme. 

4. Les actuacions policials tampoc no van tractar d'impedir l'efecte contraproduent que la pràctica d'una diligència d'aquesta dimensió pot tenir sobre la resta dels residents. 

5. No es disposa d'un procediment normalitzat de treball que homogeneïtzi i estandarditzi les actuacions policials en el marc de la pràctica de la diligència d'entrada i registre, i que faciliti pautes d'actuació en aquells supòsits en què hi hagi presència de menors al domicili.

Per tot això, el Síndic suggereix al Departament d'Interior:

- Que elabori un procediment normalitzat de treball que estableixi els criteris i els principals aspectes que cal tenir en compte en la pràctica de la diligència d'entrada i registre, que emmarqui l'actuació operativa de la Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra en aquest àmbit. 

- Que inclogui en el procediment de treball un protocol específic d'actuació en els casos en què hi hagi presència de menors al domicili.

- Que s'arbitrin els mecanismes necessaris per evitar que situacions com la viscuda per la promotora de la queixa es tornin a reproduir en un futur.

Tramitació

Data Administració Tràmit

13/05/2011 Direcció General de la Policia Sol·licitud d'informació a l'Administració
13/07/2011 Departament d'Interior Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
05/08/2011 Departament d'Interior Sol·licitud d'informació a l'Administració
26/10/2011 Departament d'Interior Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
24/11/2011 Departament d'Interior Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/03/2012 Departament d'Interior Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
02/05/2012 Departament d'Interior Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
13/02/2013 Departament d'Interior Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
02/04/2013 Departament d'Interior Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
16/04/2013 Departament d'Interior Resposta a la resolució pendent d'acceptació
25/04/2013 Departament d'Interior Vulneració

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 14/2010, del 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència- DOGC.5641 (02/06/2010)