Resolució
Q-02223/2009 Disconformitat amb l'actuació de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú vers les reiterades sol·licituds efectuades en relació amb la finca ubicada al polígon industrial Roquetes.

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Disciplina urbanística i inspecció
Data d'inici 06/05/2009
Data de l'últim moviment 29/11/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Vilanova i la Geltrú Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La persona interessada es queixa de la manca d'actuació de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú vers diverses reclamacions mitjançant les quals, des de l'any 2006, sol·licita la retirada d'unes tanques publicitàries que, suposadament, perjudiquen la visió al públic de les seves naus comercials.

Contingut

El Síndic s'adreça a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i li demana, d'una banda, informació sobre l'adequació dels usos de la finca en qüestió a les normes urbanístiques del municipi, i sobre si s'ha de qualificar com a espai lliure privat no ocupat per l'edificació; i d'altra banda, informació sobre l'estat d'higiene, salubritat i ornament públic de la finca esmentada, amb indicació dels actes administratius dictats per restaurar-la, en cas que sigui pertinent. Finalment, també demana informació en relació amb l'estat de la tramitació de la resposta expressa dels escrits presentats per la persona interessada.

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú comunica que ha dictat Decret d'incoació de l'expedient de protecció de la legalitat urbanística respecte dels rètols publicitaris, i que ho ha notificat al propietari de la finca i posteriorment a l'arrendatari. Així mateix, ha dictat ordre d'execució per a la neteja de la finca.

En vista d'aquesta informació, el Síndic fa les consideracions següents a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú: 

En primer lloc, destaca que l'exercici de la potestat de protecció de la legalitat urbanística és preceptiu per a les administracions públiques, les quals resulten obligades a activar els mecanismes establerts legalment a fi de restaurat l'ordre jurídic infringit i la realitat física alterada. També ho és l'exercici de la competència de les corporacions locals en matèria de la salubritat pública i les ordres d'execució dictades a aquest efecte. 

En segon lloc, afegeix que no és admissible que l'Administració tingui coneixement d'una situació de vulneració de l'ordenament urbanístic i que, tot i els escrits presentats tant per la persona denunciant com pel Síndic, no resolgui la restauració de l'ordre jurídic vulnerat i la realitat física alterada. 

I finalment conclou que l'article 41 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, estableix la responsabilitat directa del personal de l'Administració de tramitar els expedients per tal que s'adoptin les mesures oportunes per remoure els obstacles que impedeixin, dificultin o endarrereixin l'exercici ple dels drets de les persones interessades o el respecte als seus interessos legítims, i han de disposar el que calgui per evitar o eliminar tota anormalitat en la tramitació dels procediments. Així mateix, les persones interessades poden sol·licitar l'exigència d'aquesta responsabilitat a l'Administració pública corresponent.

Tramitació

Data Administració Tràmit

21/05/2009 Ajuntament de Vilanova i la Geltrú Sol·licitud d'informació a l'Administració
10/08/2009 Ajuntament de Vilanova i la Geltrú Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
10/12/2009 Ajuntament de Vilanova i la Geltrú Sol·licitud d'informació a l'Administració
11/06/2010 Ajuntament de Vilanova i la Geltrú Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
02/03/2011 Ajuntament de Vilanova i la Geltrú Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
07/07/2011 Ajuntament de Vilanova i la Geltrú Sol·licitud d'informació a l'Administració
02/09/2011 Ajuntament de Vilanova i la Geltrú Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
26/10/2011 Ajuntament de Vilanova i la Geltrú Reiteració posterior a la primera
29/11/2011 Ajuntament de Vilanova i la Geltrú Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Decret legislatiu 1/2005, de 26 de juliol, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei d'Urbanisme- DOGC.4436 (28/07/2005)