Resolució
Q-02223/2010 Manca de motivació de la denegació del Departament d'Acció Social i Ciutadania d'una ajuda per a dos audiòfons.

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Persones amb discapacitat
Data d'inici 19/05/2010
Data de l'últim moviment 11/03/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La persona interessada es queixa pel fet que el Departament d'Acció Social i Ciutadania (en endavant DASC) li ha denegat l'ajuda per a dos audiòfons i per a un equip de comunicació de freqüència modulada. 

La promotora posa de manifest que té reconegut un grau de disminució del 40% i que compleix tots els requisits per poder ser beneficiària de les ajudes sol·licitades del Programa d'atenció social a persones amb discapacitat per a l'any 2009.

En la documentació que ha facilitat la sol·licitant, s'observa que el DASC, per mitjà de la resolució de 17 de novembre de 2009, li van denegar les ajudes esmentades perquè no complia les condicions específiques d'accés per a aquest tipus de prestacions. 

La persona interessada manifesta en el seu escrit de queixa que sí que compleix tots els requisits i que així ho ha acreditat. Així mateix, ha informat que en data 21 de desembre de 2009, va presentar un recurs d'alçada contra la resolució esmentada. No obstant això, en data 5 de maig de 2010 el recurs interposat va ser desestimat pel mateix motiu.

Contingut

El Síndic recorda a l'anterior DASC que les resolucions denegatòries que dicti l'Administració han de superar els formats enunciatius dels motius de fet i de dret, han de resoldre de manera detallada i precisa i han d'exposar les raons en què es basa la denegació, atès que tant en la resolució de la sol·licitud presentada el 9 de juliol de 2009, com en la resolució del recurs d'alçada només s'esmenta com a motiu de denegació que "la persona objecte de l'ajuda no compleix les condicions específiques d'accés per a aquest tipus de prestacions", sense indicar de forma detallada quin són els requisits que no compleix. 

El DASC respon que el motiu pel qual es va denegar l'ajut a la promotora era que no complia les condicions específiques d'accés per a aquest tipus de prestació. Assenyala que aquesta informació va quedar recollida en la resolució de la denegació de la sol·licitud presentada per la persona interessada, i també en el recurs d'alçada, en què s'indicava la fonamentació jurídica. 

D'altra banda, el Departament comunica que "un cop revisades les dades de la valoració del grau de disminució realitzada pel centre d'atenció al discapacitat (CAD) i que són vigents en la data de l'informe, la discapacitat auditiva de la persona interessada no assoleix per si sola un grau de discapacitat igual o superior al 33%, ja que aquest requisit és indispensable per a la concessió de l'ajut en el cas dels audiòfons i els equips de comunicació". 

Així doncs, atesa aquesta informació, no es pot apreciar una actuació irregular de l'Administració per la denegació dels ajuts esmentats. 

No obstant això, el Síndic recorda que en les resolucions que han estat notificades a la promotora de la queixa que deneguen el dret a les ajudes esmentades no es concreten els requisits que la persona interessada no compleix, sinó que s'utilitza una fórmula genèrica per denegar la seva sol·licitud i desestimar el recurs d'alçada interposat. 

Per això, en vista del contingut d'aquelles resolucions, el Síndic recorda que les resolucions denegatòries que dicti l'Administració han de superar els formats enunciatius dels motius de fet i de dret i han de resoldre de manera detallada i precisa, i exposar les raons en què es basa la denegació, en garantia del dret dels ciutadans a una bona administració.

Amb aquest recordatori, es finalitzen les actuacions iniciades en relació amb aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

16/07/2010 Serveis Territorials d'Acció Social i Ciutadania a Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
23/09/2010 Departament d'Acció Social i Ciutadania (28/11/2006 - 26/12/2010) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/12/2010 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/03/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Decret 24/1998, de 4 de febrer, pel qual es regula el Programa d'ajudes d'atenció social a persones amb disminució- DOGC.2575 (10/02/1998)
Ordre ASC/157/2009, de 18 de març, per la qual s'aproven les bases i s'obre la convocatòria per a l'any 2009 per a la concessió dels ajuts del Programa d'atenció social a les persones amb discapacitat- DOGC.5355 (07/04/2009)