Resolució
Q-02253/2012 Disconformitat amb la suspensió de la prestació econòmica de la renda mínima d'inserció

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 23/03/2012
Data de l'últim moviment 02/06/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el fet que el mes de gener de 2012 va deixar de percebre la prestació econòmica de la renda mínima d'inserció per ?estar il·localitzable?. 

Manifesta que no ha rebut cap carta en què la citin o en què li requereixin documentació i que mai no ha faltat a les entrevistes amb els serveis socials d'atenció primària que li fan el seguiment. També informa que en data 11 de gener de 2012 va presentar un recurs d'alçada contra aquesta resolució, però que no ha rebut cap resposta.

Contingut

En vista dels fets descrits i del contingut de la resolució de suspensió, el Síndic trasllada al Departament d'Empresa i Ocupació les consideracions següents:

En primer lloc, en la resolució de suspensió de data 16 de desembre de 2011 no s'expressen les actuacions que s'han dut a terme per posar-se en contacte amb la persona interessada. 

Així doncs, en vista del contingut de la resolució per la qual se suspèn la prestació econòmica a favor de la persona interessada, el Síndic entén que aquesta resolució no està degudament motivada, en tant que si bé és cert que es fa una referència a l'incompliment dels requisits establerts per mantenir el dret a la prestació, no s'especifiquen les dades concretes que han donat lloc a la decisió i, a més, els fets que es descriuen indueixen a confusió. 

Cal recordar que la motivació dels actes administratius constitueix un element essencial de garantia per a les persones interessades i ha de ser suficient per complir amb la finalitat de traslladar-los els elements fàctics i jurídics que determinen la decisió adoptada. 

En segon lloc, no consta que s'hagi resolt el recurs d'alçada que va interposar la persona interessada en data 11 de gener de 2012 contra la resolució de suspensió. 

D'acord amb l'article 115 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, el termini màxim per resoldre els recursos d'alçada és de tres mesos i, per tant, en aquest cas, caldria corregir aquesta situació, a fi d'evitar que s'allargui la situació en què es troba la persona interessada. 

Per això, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que revisi la decisió adoptada sobre la suspensió de la prestació per resolució de data 16 de desembre de 2011, a fi de verificar les dades tingudes en compte per considerar que la persona interessada es trobava il·localitzable i que no complia els requisits establerts en els articles 6 i 24 de la Llei 10/1997, de 3 de juliol, d'acord amb les consideracions anteriors. En aquest sentit, el Síndic insta el Departament a resoldre sense més demora i de forma degudament motivada el recurs que la persona interessada va interposar, detallant totes les actuacions fetes per localitzar la persona interessada i motivant la determinació de la data d'efectes de suspensió, en cas que encara no s'hagi fet.

Tramitació

Data Administració Tràmit

16/08/2012 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
15/01/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
03/10/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
19/12/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació
03/02/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
06/02/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
28/04/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Irregularitat
02/06/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Seguiment finalitzat