Resolució
Q-02270/2010 Supressió dels serveis de menjador i transport escolars de l'escola El Miracle de Tarragona per als alumnes residents a les urbanitzacions de Llevant.

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 21/05/2010
Data de l'últim moviment 10/10/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Tarragona Actuació no irregular de l'administració
Consell Comarcal del Tarragonès Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Diversos afectats es queixen de la supressió dels serveis de menjador i transport escolars de l'escola El Miracle de Tarragona per als alumnes residents a les urbanitzacions de Llevant.

Contingut

El Departament d'Educació exposa que, de cara al proper curs 2010/2011, l'escola El Miracle no gaudirà de transport escolar atès que ni els pares ni l'Ajuntament no estan disposats a finançar part del cost que no assumeixi la Generalitat de Catalunya, a través del Consell Comarcal del Tarragonès.

En aquest sentit, tal com ja ha fet saber al Consell Comarcal del Tarragonès, l'Ajuntament de Tarragona va informar dies enrere que va proposar als pares afectats pel transport escolar de l'escola El Miracle que les tres línies de l'Empresa Municipal de Transports de Tarragona que uneixen l'escola amb els domicilis de les famílies tinguessin una part habilitada per ser utilitzada de forma exclusiva pels alumnes. Així mateix, i a part de la targeta de transport per a escolars, que garanteix l'accés gratuït al servei als alumnes, també va proposar facilitar a alguns pares o acompanyants targetes de transport gratuït. 

El Síndic entén que l'Administració local, com a administració competent del servei de transport regular de viatgers dins del municipi, ja garanteix que les urbanitzacions de Llevant estiguin comunicades a través de transport públic.  

Les persones interessades, però, manifesten que el servei regular de viatgers disponible al municipi no reuneix les condicions adequades per garantir un transport adequat de l'alumnat al centre escolar, atès que l'obligació dels pares d'haver d'acompanyar els seus fills dins del vehicle de transport regular de viatgers no és funcional ni assumible des de la perspectiva de la conciliació de la seva vida laboral i familiar. Aquesta situació, a més, esdevé més problemàtica per a aquells alumnes que no es queden a dinar al centre, principalment per motius econòmics, i que han d'anar a casa i tornar tornar a l'escola al migdia. Segons la informació de què es disposa, i com a conseqüència de la supressió del servei de transport escolar, hi ha famílies que no poden garantir l'assistència dels seus fills a l'escola en determinades franges horàries. Hi ha algun alumne, doncs, que per aquest motiu no assisteix a classe a la tarda. 

Davant d'aquest fet, el Síndic recorda al Departament d'Educació que:

1. Malgrat no ser obligatori, el mateix Decret 161/1996, de 14 de maig, pel qual es regula el servei escolar de transport per tal de facilitar el desplaçament de l'alumnat en l'educació obligatòria, en la disposició addicional primera, preveu que quan les necessitats d'escolarització en un determinat municipi així ho aconsellin, es podrà facilitar el servei escolar de transport o la concessió d'ajuts a l'alumnat d'educació obligatòria que s'hagi de desplaçar a centres docents del mateix municipi però distants del seu lloc de residència. 

Sembla evident, doncs, que aquest és el cas de molts afectats, atès que molts d'ells resideixen a distàncies que giren al voltant dels 8 km del centre docent, distància suficient per garantir unes condicions de transport adequades.

2. Les condicions que ofereix les línies de transport regular de viatgers no semblen adequades per garantir plenament el dret a l'educació en igualtat d'oportunitats dels alumnes que resideixen a les urbanitzacions de Llevant. La supressió del servei de transport escolar, segons la informació que han facilitat les persones interessades, genera dificultats a les famílies a l'hora de garantir la plena escolarització dels seus fills.

Sembla, doncs, que per garantir els seus drets, els alumnes afectats tenen necessitat de servei de transport escolar discrecional consolidat (o servei de transport públic regular de viatgers, sota altres formes de provisió).

3. El mateix Decret 161/1996, de 14 de maig, pel qual es regula el servei escolar de transport per tal de facilitar el desplaçament de l'alumnat en l'educació obligatòria, preveu que els consells comarcals tinguin assumida la delegació de la competència de garantir el servei de transport.

El Síndic entén que és el Consell Comarcal del Tarragonès, en col·laboració amb el Departament d'Educació, l'administració que ha de garantir la provisió del servei o buscar vies alternatives que resolguin les possibles vulneracions de dret derivades de la supressió del servei esmentat.

4. Sobre el copagament del transport escolar per part de les famílies, el Síndic ja va esmentar que la normativa parla de provisió de transport escolar i de concessió d'ajuts en cas que els centres docents estiguin allunyats del lloc de residència de l'alumnat, però no pas de gratuïtat total i que, des d'aquest punt de vista, no es pot considerar irregular l'aplicació d'una quota bàsica per a ús del servei. 

També va advertir, però, que la instauració d'una quota genera greuges respecte a altres alumnes que tenen garantida la gratuïtat del servei de transport escolar tot i viure a menys distància del centre escolar, i que aquesta instauració d'una quota, que suposa debilitar el dret a la gratuïtat de l'ensenyament, protegit per la normativa, no ha d'impedir a les famílies amb menys recursos econòmics fer ús del servei. 

Davant d'aquestes consideracions, doncs, el Síndic suggereix al Departament d'Educació, com ja va suggerir al Consell Comarcal del Tarragonès, que garanteixi, de la manera que consideri oportuna i amb els acords que consideri amb altres administracions, el transport escolar dels alumnes residents a les urbanitzacions de Llevant i que, en cas d'incorporar una quota per a les famílies, garanteixi una política d'ajuts per a aquelles que presentin una situació socioeconòmica més precària. 

També demana informació sobre les conseqüències que ha suposat fins ara la supressió del servei de transport escolar de cara a garantir el dret a l'educació dels alumnes del centre.

Tramitació

Data Administració Tràmit

28/05/2010 Ajuntament de Tarragona Sol·licitud d'informació a l'Administració
28/05/2010 Departament d'Educació (25/05/2004 - 12/05/2006 i 29/11/2006 - 26/12/2010) Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
28/05/2010 Consell Comarcal del Tarragonès Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
29/06/2010 Ajuntament de Tarragona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
06/08/2010 Ajuntament de Tarragona Resolució
23/09/2010 Consell Comarcal del Tarragonès Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
23/09/2010 Departament d'Educació (25/05/2004 - 12/05/2006 i 29/11/2006 - 26/12/2010) Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
18/10/2010 Departament d'Educació (25/05/2004 - 12/05/2006 i 29/11/2006 - 26/12/2010) Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
30/12/2010 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
03/01/2011 Consell Comarcal del Tarragonès Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
23/06/2011 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
23/06/2011 Consell Comarcal del Tarragonès Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
27/07/2011 Consell Comarcal del Tarragonès Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
22/09/2011 Consell Comarcal del Tarragonès Resolució
10/10/2011 Departament d'Ensenyament Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Decret 161/1996, de 14 de maig, pel qual es regula el servei de transport per tal de facilitar el desplaçament de l'alumnat en l'educació obligatòria- DOGC.2208 (20/05/1996)
Decret 160/1996, de 14 de maig, pel qual es regula el servei escolar de menjador als centres docents públics de titularitat del Departament d'Educació- DOGC.2208 (20/05/1996)

Expedients Relacionats

Q-02217/2010
Q-02226/2010