Resolució
Q-02278/2011 Disconformitat amb el règim de visites de tres menors tutelats per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Equips d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (EAIA's)
Data d'inici 13/04/2011
Data de l'últim moviment 30/03/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el règim de visites dels seus tres fills, tutelats per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (en endavant DGAIA).

Addueix irregularitat en el seguiment que li fa l'equip d'atenció a la infància i l'adolescència (en endavant EAIA) per canvis de professionals i canvis d'hora de les visites que se li fan a domicili. També manifesta el seu desacord amb la manca d'informació per escrit que rep respecte de cadascuna de les decisions que es prenen i amb el règim de visites establert, i també amb la manca de comunicació amb els seus fills.

Finalment, la promotora de la queixa al·lega que no percep canvis en l'enfocament de la intervenció de l'equip tècnic encara que demostri que segueix i compleix els punts del pla de millora pactat.

Contingut

La DGAIA afirma que els EAIA tenen l'obligació de fer tècniques devolutives de totes les propostes de mesures que se sol·liciten a la DGAIA, i a l'expedient administratiu consta que aquests tràmits s'han portat a terme.

Quant al règim de visites i comunicacions de la persona interessada amb els seus fills, aquest ha anat variant en funció de les actituds, dels missatges i de les conseqüències que aquestes visites han tingut en els infants. 

Pel que fa als plans de millora, l'informe de resposta rebut indica que dels diferents plans que s'han anat signant amb la persona interessada, no s'han observat canvis significatius en la manera que aquesta persona es relaciona amb els seus fills.

Finalment, es deixa constància que és cert que la persona interessada ha assistit a totes les entrevistes i a totes les cites de l'EAIA, amb la intenció d'escoltar els professionals, però no s'ha observat que hagi aprofitat el seguiment dels professionals ni l'ajut dels serveis per reconduir el seu comportament, i no s'ha percebut cap modificació en les seves actituds i els seus missatges al llarg del seguiment establert malgrat les diferents orientacions i consignes professionals.

Per tot això, el Síndic entén que s'ha aplicat l'article 5 de la Llei de drets i oportunitats en la infància i l'adolescència que estableix que l'interès superior de l'infant o adolescent ha de fonamentar totes les decisions de l'entitat protectora, i per tant dóna per finalitzada la seva actuació en aquest assumpte.

De tota manera, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família que valori fomentar la relació, les visites i les comunicacions entre germans i que, si escau, programi el calendari i la forma de portar-ho a terme.

Finalment, suggereix que des de l'EAIA competent se segueixi donant suport a la mare i treballant els aspectes inclosos en el pla de millora, en interès superior dels menors.

Tramitació

Data Administració Tràmit

20/04/2011 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Sol·licitud d'informació a l'Administració
09/06/2011 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
17/06/2011 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
29/06/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució
05/10/2011 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Sol·licitud d'informació a l'Administració
07/12/2011 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
21/12/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
23/01/2012 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
28/03/2012 Departament de Benestar Social i Família Resolució
30/03/2012 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat