Resolució
Q-02283/2012 Disconformitat amb la incorporació del nou criteri de desempat en el procés de preinscripció escolar relacionat amb el fet de tenir antecedents familiars de l'alumnat al centre sol·licitat

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 26/03/2012
Data de l'últim moviment 13/12/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la incorporació del nou criteri de desempat en el procés de preinscripció escolar relacionat amb el fet de tenir antecedents familiars de l'alumnat al centre sol·licitat.

Contingut

En vista del que exposa la persona interessada, el Síndic li ha tramès les resolucions formulades en el marc de l'actuació d'ofici número 00419/2011, i que es resumeixen de la manera següent:

El Síndic de Greuges ha analitzat l'Acord GOV/9/2011, de 25 de gener, d'aplicació dels criteris complementaris per resoldre situacions d'empat en el procés de preinscripció i matrícula de l'alumnat als centres educatius per al curs 2011-2012, que ha inclòs un nou criteri en cas d'empat: que l'alumnat hagi tingut pare, mare, tutor o germans escolaritzats al centre per al qual es presenta la sol·licitud.

De l'anàlisi efectuat se'n desprèn que aquest nou criteri:

1. Introdueix una discriminació per raó de naixença, prohibida per la Llei d'educació de Catalunya, article 47.7 per estar mancat d'una justificació objectiva i raonable, en relació amb la finalitat i efectes de la mesura considerada.

2. Es tracta d'una mesura que no afavoreix l'accés a una educació de qualitat en condicions d'igualtat (article 21 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya) i l'accés en condicions d'igualtat als serveis públics (article 30 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya).

3. Pot tenir efectes negatius en l'equitat del sistema educatiu i en la seva cohesió social, ja que limita la capacitat del sistema per fer efectiva la coresponsabilització de tots els centres en l'escolarització i integració de tots els col·lectius, tal com preveu el principi rector establert en l'article 2.1 c) de la LEC.

4. Pot contribuir a reproduir les desigualtats dels grups socials en l'escolarització.

5. Suposa la derogació singular d'un reglament per un acord govern, infringint el principi de jerarquia normativa, obviant participació dels sectors afectats, en especial del Consell Escolar de Catalunya.

Per aquestes raons, el Síndic suggereix al Govern de la Generalitat que suprimeixi el nou criteri complementari per resoldre situacions d'empat en el procés de preinscripció i matrícula de l'alumnat als centres educatius per al curs 2011-2012, d'atorgar una puntuació de 5 punts a l'alumnat que hagi tingut el pare, la mare, els tutors o germans escolaritzats al centre per al qual es presenta la sol·licitud, introduït per l'Acord GOV/9/2011, de 25 de gener, d'aplicació dels criteris complementaris per resoldre situacions d'empat en el procés de preinscripció i matrícula de l'alumnat als centres educatius per al curs 2011-2012.

Tramitació

Data Administració Tràmit

20/04/2012 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
16/01/2013 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
13/12/2013 Departament d'Ensenyament Irregularitat