Resolució
Q-02304/2009 Irregularitats de l'empresa municipal de subministradora d'aigua de Falset en la facturació.

Matèries
Consum
Aigua
Data d'inici 12/05/2009
Data de l'últim moviment 18/01/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Falset Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa es queixa de la facturació per consum d'aigua perquè la considera indeguda. 

En concret, la promotora manifesta que ha rebut una factura corresponent al comptador per al període d'1 de juliol a 30 de setembre de 2008 que recull el consum d'un any i mig, ja que no es va fer cap lectura durant tot aquest temps. Considera que aquest fet la perjudica econòmicament, ja que s'ha imputat a aquell període el consum que en realitat s'ha fet al llarg de 18 mesos, i aquest fet comporta que s'apliquin les tarifes dels blocs superiors, tant al consum com al cànon de l'aigua.

Acredita, d'altra banda, que ha adreçat una reclamació per aquest motiu a l'Ajuntament de Falset i que no ha rebut resposta.

Contingut

Un cop rebuda i valorada la informació municipal que es va demanar, el Síndic indica el següent: 

En la informació facilitada, s'assenyala que els comptadors dels dos pisos es troben situats en un punt de l'edifici que no era accessible per fer la lectura. Per aquest motiu, des que es van situar els comptadors en el punt indicat -entre el tercer i el quart trimestre, segons s'indica- fins que s'hi va facilitar l'accés no es va poder fer la lectura de consum, i la promotora de la queixa tampoc no la va facilitar, malgrat haver-li deixat avís per fer-ho. 

No obstant això, la reclamació de la promotora destacava que l'acumulació de consum s'havia produït només amb relació al primer comptador, ja que del segon comptador sí que s'havien fet lectures, malgrat que, com s'indica, estaven situats al mateix lloc. Va aportar, d'altra banda, la factura de consum del tercer trimestre de 2008 de cadascun dels comptadors, on s'observa que el primer comptador tenia una lectura anterior de 0 m3 i el segon de 67 m3. 

Més enllà de ressaltar que les dues versions dels fets resulten contradictòries, el Síndic pensa que cal valorar també el sistema de facturació quan no s'ha pogut fer la lectura del consum real.  

El Síndic desconeix si l'Ajuntament disposa de Reglament regulador del servei i, si fos així, si conté alguna previsió sobre aquesta qüestió. En cas que sí que en disposi, el Síndic demana que se li'n faciliti una còpia o la referència de publicació. En cas contrari, el Síndic suggereix que es valori l'oportunitat de tramitar-ne l'aprovació, ja que es tracta d'un servei públic de titularitat municipal, amb la finalitat de regular els diferents aspectes de la configuració del servei i de la relació entre els usuaris i el prestador, i els drets i les obligacions de cadascuna de les parts. 

En qualsevol cas, sens perjudici de l'obligació de l'usuari de permetre l'accés als comptadors i de facilitar la lectura quan l'accés no ha estat possible, el Síndic suggereix valorar la possibilitat de fer una estimació d'acord amb l'històric de consums, per evitar, en la mesura que sigui possible, imputar posteriorment a un únic període un consum fet en un termini més ampli, la qual cosa comporta aplicar trams penalitzats, tant de consum com de cànon de l'aigua. 

En aquest sentit, cal tenir en compte que la penalització dels consums més elevats amb una tarifa superior té ple sentit per incentivar l'estalvi, sempre que el consum s'hagi produït en el període establert per aplicar-la, però perd aquesta finalitat quan s'aplica al consum de dos o més trimestres, de manera que penalitza sense motiu l'usuari.

Atès que no ha rebut resposta del consistori, el Síndic reitera el suggeriment l'11 de juny de 2010.

Tramitació

Data Administració Tràmit

26/05/2009 Ajuntament de Falset Sol·licitud d'informació a l'Administració
08/06/2009 Ajuntament de Falset Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
27/10/2009 Ajuntament de Falset Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
11/06/2010 Ajuntament de Falset Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
05/01/2011 Ajuntament de Falset Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
18/01/2011 Ajuntament de Falset Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú- BOE.295 (27/11/1992)
Directiva 2000/60/CE, de 23 d'octubre, per la qual s'estableix un marc comunitari d'actuació en l'àmbit de la política d'aigües- DOUE.0 (22/12/2000)